EBIT før biomassejusteringer ble -21 millioner kroner i andre kvartal, opplyser Grieg Seafood (GSF) i en børsmelding.
Det svake resultatet skyldes flere faktorer:
* British Columbia hadde en hendelse med akutt dødelighet som følge av lavt oksygennivå. Dette ga et svinn på 1.000 tonn.
* Kostnadene på Shetland og i Rogaland er høye som følge av tidligere biologiske hendelser.
* Lavt slaktevolum i Finnmark.
Slaktevolumet i kvartalet var 17.558 tonn mot 18.950 tonn tilsvarende kvartal i fjor. Resultatet før skatt og biomassejusteringer ble -19 millioner kroner.
Også lave realiserte priser i enkeltmarkeder har påvirket resultatet negativt. Det amerikanske markedet er fortsatt svakt. På Shetland har stor andel av småfisk gitt reduserte inntekter. Selskapet har hatt få priskontrakter i Q2 2015. Kontraktsandelene blir også lave i Q3, skriver Grieg Seafood.
En kald sommer i Norge har gitt lavere produksjon enn normalt, og vil bidra til en begrenset tilbudsvekst. Det forventes derfor et sterkt marked i tiden fremover. Det vil imidlertid kunne være regionale variasjoner i perioder.
GSF tar ned slakteguidingen for 2015 med 2.000 tonn til 70.000 tonn. Volumene går ned i Norge som følge av en lavere sjøtemperatur og dermed redusert produksjon. På Shetland og i BC økes guidingen noe. Det forventes lavere kostnad
på fisken som skal slaktes fra selskapets europeiske regioner i Q3. Arbeidet med å stabilisere biologien i de enkelte regionene fortsetter. Ledelsen i GSF vil i tiden fremover ha fokus på biologisk risikostyring og driftsforbedringer.
Styret er ikke tilfreds med kostnadsutviklingen i GSF. Ny CEO, Andreas Kvame, vil prioritere operative tiltak som skal gjøre selskapet mer kostnadseffektivt i alle ledd av verdikjeden, heter det i meldingen.