Doblet pengene i milliard-deal på fôr

Kommentarer
786

Sommeren 2013 kjøpte de to private equity-fondene Altor og Bain Capital det norske fiskefôrselskapet for 6,2 milliarder kroner. To år etter kan duoen bokføre en milliardgevinst, etter at det amerikanske fôrselskapet Cargill legger 12,3 milliarder kroner på bordet for aksjene i EWOS.

Det betyr en regnskapsmessig gevinst på 6,1 milliarder kroner.

Les også: Cargill kjøper EWOS for 12,3 milliarder kroner

Snuste på Nutreco
Cargill har lenge vært engasjert i fiskefôr, men ikke i laks. Det amerikanske selskapet flagget store ambisjoner innen dette segmentet, da det varslet bud på markedsleder Nutreco i høst. Varselet til tross, et formelt bud kom ikke den gang. Nutreco ble dermed overtatt av det nederlandske investeringsselskapet SHV.

Altor og Bains prisoppnåelse er oppsiktsvekkende. Det er ikke mer enn drøye to år siden det var oppkjøpskamp om Cermaq. Prisen for EWOS alene er over to milliarder kroner høyere enn det Cermaq da ble priset til – Cermaq som den gang eide både EWOS og oppdrettselskapet Mainstream (nå omdøpt til Cermaq).

Forventninger til fremtiden
Den gang var det en annen industriell spiller som strakk seg langt for EWOS. Men Marine Harvests begjær og prising av EWOS var åpenbart vesentlig lavere enn det EWOS’ fôrkonkurrent idag er villig til å gi.

Samtidig har ikke laksemarkedet endret seg radikalt på disse to årene. Det er fortsatt magre utsikter for vekst, grunnet diverse politiske og biologiske flaskehalser i samtlige produksjonsland. Lav laksevekst betyr naturligvis også lav fôrvekst innen dette segmentet. Men Cargill har åpenbart helt andre og rikere forventninger til fremtidens laksefôrmarked enn det Marine Harvest hadde for kun to år siden.

Amerikansk gigant
Privateide Cargill, som har noe fiskefôr, men primært produserer fôr til dyr, omsatte i 2013 for 136,6 milliarder dollar. Cargill holder til i Minnetonka, Minnesota, og er USAs største privateide selskap. Sammenlignet med børsnoterte selskaper, er Cargill USAs niende største selskap (målt etter omsetning), foran Ford Motor Company.

Foruten fôrproduksjon, er Cargill også engasjert i trading av kornprodukter og stål. Selskapet har egen transportvirksomhet og en betydelig dyreproduksjon. Selskapet har også en stor finansiell arm som håndterer risiki innen commodity-trading. Med 142.000 ansatte i 66 land, står Cargill bak 25 prosent av USAs korneksport.