Et oppdrettsanlegg i dag er et komplekst og sammensatt teknisk vidunder – som de senere årene har vokst i størrelse. Dette skjer samtidig med at lokalitetene som benyttes gjerne er blitt mer værutsatt, og eksempelvis brønnbåter har vokst i størrelse. Dette medfører flere hensyn å ta med hensyn til hva som må være med i en fortøyningsanalyse for å kunne dimensjonere og utforme en fortøyning til et oppdrettsanlegg, skriver Aquastructures i en pressemelding.
Siden Aquastructures presenterte den første versjonen av AquaSim for over ti år siden, har omtrent hele bransjen tatt analyseverktøyet i bruk til dimensjonering av anlegg, not, fortøyning og fôrflåter. I samme periode har rømming grunnet fortøyning som ikke tåler værforhold på lokalitet gått ned.
– Aquastructures har som sertifiseringsorgan og næringens største ingeniørhus, jobbet tett sammen med våre kunder for å gjøre de grep som skal til for å unngå at fisken rømmer, sier daglig leder i Aquastructures, Are Berstad.
Det siste året har Aquastructures jobbet tett med kunder i forhold til at det nå har blitt mye rømming knyttet til operasjoner med brønnbåter og andre operasjoner. Aquastructures kan nå tilby analyser som på forhånd avklarer hvilket værvindu det er forsvarlig å kjøre slike operasjoner i. På samme måte som man utfører en AquaSim fortøyningsanalyse, kan man enkelt utvide denne analysemodellen til å ta med brønnbåt.
– Tidligere var brønnbåter så små at kreftene de introduserte uansett var lavere enn de verste kreftene fra en vanlig fortøyningsanalyse i 50-års stormen, forklarer Berstad.