Lerøy Seafood Group oppnådde et driftsresultat før verdijustering av biomasse på 370 millioner kroner i andre kvartal 2015, mot kroner 500 i samme periode i 2014.
Resultatet tilsvarer et driftsresultat før biomassejustering per kg på 9,2 kroner mot 12,2 kroner på samme tid i fjor, skriver Lerøy i en børsmelding.
– Dette er den høyeste omsetning i noe kvartal i konsernets historie, som er en refleksjon av vår økte aktivitet nedstrøms sier konsernleder Henning Beltestad. – Den viktigste årsaken til at driftsresultatet i andre kvartal 2015, er lavere enn driftsresultatet på samme periode i fjor, er høyere uttakskost for egenprodusert laks og ørret, forteller Beltestad.
Lerøy Seafood Group rapporterer en omsetning på 3.324 millioner kroner i andre kvartal 2015 sammenlignet med 3.177 millioner kroner i samme periode i 2014. Sammenlignet med andre kvartal 2014 falt konsernets slaktevolum av laks og ørret med to prosent.
Driftsresultatet før biomassejustering i segment Havbruk ble 266 millioner kroner i andre kvartal 2015. Havbruk høstet 40.295 tonn laks og ørret i andre kvartal.. EBIT/kg falt fra 10,3 kroner per kg i andre kvartal 2014 til 6,6 kroner per kg i andre kvartal 2015.
– Russlands importstopp for norsk laks og ørret fra 7. august 2014 vedvarer, og vi ser at den fortsatt preger markedet, spesielt for ørret, sier Beltestad. Hovedtrenden er at det volum som ble solgt til Russland nå blir solgt til Europa, noe som medfører større press på prisene, spesielt på ørret. Arbeidet med økt salg til alternative markeder pågår for fullt, og bærer gradvis frukter. Imidlertid er realiserte ørretpriser også i andre kvartal 2015 under realiserte priser for laks. Som verdens største produsent av ørret har dette påvirket konsernets prisoppnåelse negativt i andre kvartal 2015, forklarer han.
– Uttakskostnadene, spesielt på ørret, er fortsatt på et ekstraordinært høyt nivå sett i et historisk perspektiv. Men vi forventer at konsernets iverksatte tiltak, som er gjort i 2014 og 2015, spesielt innen rensefisk, vil redusere produksjonskostnadene gjennom 2015 og inn i 2016, legger han til.
Segment VAP består av fire enheter hvor Lerøy Seafood Group de senere år har investert betydelig i økt kapasitet for høyforedling av laks og ørret.
– Vi ser at konsernets markedsarbeid, sammen med gode nasjonale og internasjonale kunder, har bedret kapasitetsutnyttelsen i segmentet, sier Beltestad, og forteller videre det er forventning om ytterligere kapasitetsutnyttelse og fortsatt god vekst i dette segmentet.
– Lerøy Seafood Group er med å drive «revolusjonen» i distribusjonen av fersk sjømat, fortsetter Beltestad. – Konsernet har de senere år investert betydelig i fabrikkapasiteten til flere bearbeidingsenheter sentralt beliggende i Europa for å sikre ferskhet, servicegrad og nærhet til kundene. Vi har fortsatt ubenyttet kapasitet i flere «fish-cuts» og ser et stort potensiale for å øke aktiviteten og inntjeningen innenfor denne delen av verdikjeden i årene som kommer, sier Beltestad.