– Rett og slett tøvprat

Nyheter
1417

Det var i et intervju i Bergens Tidende, gjengitt på iLaks, at daglig leder Atle Presthaug i Aquafarm Equipments i går opplyste at deres nye lukkede merd var klar og at han håpet at dette kan bli standarden for norske oppdrettsanlegg om et par år.

Milliardpris
Dette får administrerende direktør Klaus Hoseth i utstyrsprodusenten Stranda Prolog til å steile.

– Hva koster en merd? spør han retorisk. – Neste: Oi! Vi har 5.000 merder i Norge x 10-20 millioner kroner – blir dyrt?

– Tettheten i en merd er maks 2,5 prosent. Hva planlegger dere med? Vil dette gi god nok dyrevelferd? Dypt vann er kaldere enn overflatevann. Hvilket utslag vil dette gi på tilvekst? Oppfølges med: Hvilken veksttabell legger du til grunn? spør han videre.

Sykdom og rømming
Hoseth legger ikke skjul på at han er skeptisk til å gå fra oppdrett i åpne merder til lukkede tanker, ikke minst av hensyn til sykdom og rømming.

– Hvorfor skal vi ta dyret fra en innhegning med god plass og god sirkulasjon, for å sette den i tank (bås) med høy tetthet og nedpint investering i infrastruktur? Anleggene har vært mer plaget av sykdom og rømming en konvensjonelle åpne anlegg. Hvorfor skal dette bli bedre nå? undrer Hoseth.

– Med et potensial på 50-100 milliarder kroner vil det bli god butikk om dere får en promille av dette per år. Vi ser at dette er bra for din bedrift, men det er ikke noe som løser behovet for næringen, sier han til iLaks.

Luselekter
Utstyrsprodusenten Stranda Prolog er en allsidig leverandør til oppdrettsnæringen, og nylig profilert som samarbeidspartner med Måsøval Fiskeoppdretts luselekter HeliXir.

Les også: Mener de kan kutte kjemikalieutslippene i luskampen med over 90 prosent

– Stranda Prolog har erfaring med mye rart, blant annet lukkede anlegg. Vi jobber også med ulike løsninger for behandling mot lakselus, slakting og brønnbåter. Det jeg mener er viktig et at vi som utstyrsprodusenter må være edruelige og faglige. Vi bør unngå å si ting som lurer eller skaper vansker for kundene våre, mener Hoseth.

– Å si at man håper lukket teknologi skal bli standard om noen få år vitner om ufaglighet.
Med investeringsbehov på titalls eller hundretalls milliarder, så er det rett og slett tøvprat.

Utnyttelse
– Vekst er svært avhengig av temperatur. Vår erfaring er at inntak av dypt vann ga blant annet dårligere tilvekst, fortsetter han.

– Fra mikroøkonomi vet vi at tilpassing skjer der hvor den marginale økonomiske substitusjonsraten tangerer den marginale tekniske substitusjonsraten. Eller på godt norsk: Når vannet blir dyrere, så må det utnyttes hardere, sier han og mener det vil gi økning i tetthet i merd.

– Økt tetthet gir dårligere dyrevelferd og øker det interne smittepresset, påpeker Hoseth.

Ingen løsning
Samtidig avfeier ikke Hoseth lukket oppdrettsteknologi, men mener det skal være rom for nyanser.

– Lukket teknologi vil bli viktig i enkelte deler av produksjonen, men det er tåpelig om det blir kommunisert som en løsning.

iLaks har prøvd, men foreløpig ikke lyktes med å få en kommentar fra Atle Presthaug i Aquafarms Equipments.