– Vi har balt med dette i 35 år. Det har vært en lang vei å gå. Mange ganger har vi vært fortvilet og ikke visst hvordan vi skulle løse problemene. Men denne næringen har vist en kraft som er helt utrolig. Vi lager et produkt som er det reneste du kan spise i verden. Potensialet er enormt. Og vi har bare såvidt begynt, sier Møgster til Dagens Næringsliv.
Møgster kontrollerer eiermakten i Austevoll Seafood som sitter med aksjemajoriteten i verdens nest største lakseoppdretter, Lerøy Seafood Group.
Han er overbevist om at lakselusproblemene også vil bli løst. Det vil være et forbigående problem, slik overforbruket av antibiotika var det i oppdrettsnæringen på åttitallet.
Slik situasjonen er nå, hindrer lakselusplagen oppdrettsveksten i Norge. Myndighetene vil ikke dele ut nye konsesjoner før problemene er løst.
– Her på Vestlandet var det tidligere krokgarnfiske og drivgarnsfiske etter laks. Alt er blitt forbudt av hensyn til laksebaronene som står med rumpa i vannet inni elvene og skal få en og annen fisk på stangen si. Ifjor ble det fanget 1500 laks i elvene i Hordaland fylke. Det var sikkert bare dresskledde menn som nøt godt av det. Det er utrolig hvilken makt elvebaronene har fått, sier Møgster til DN.
Familieselskapet Laco har bidratt med nær en milliard i skatt på to år.
– Tidligere var det et uttrykk som het «det må være lys i husan». Hvis vi skal ha folk her ute på kysten, må vi ha noe å gjøre på. Det må være noe som holder oss her ute. Hvis ikke, hadde alle bodd i Oslo. Da kunne vi levd av å klippe håret på hverandre, men det er ikke sikkert det er det rette, sier Helge Møgster.
– Vi som står oppi det blir frustrert. Av og til må vi ta avisene og hive dem i ovnen. Noen riksmedier har fått denne næringen i vrangstrupen. En lurer på hva som driver dem, sier han.
Han skjønner ihvertfall ikke hvorfor bergensmedier hakker så mye på sjømatbedriftene.
– Hvis det er noen i Bergen som fortsatt driver verdiskaping, er det sjømatbedriftene. Resten er bare solgt ut. Du har Marine Harvest, Lerøy, Ewos, Grieg Seafood, Sildelaget, Pelagia og en rekke andre.