«Det tok Chile 99 år å vinne Copa America – Det kan være # 1 nasjon i laks globalt i ni år med litt flaks», innleder analytiker-duoen Karl-Johan Molnes og Vilis Eizentas i det som må være blant de korteste sektorrapportene som er skrevet om lakseoppdrett det siste året.
Det bergenske meglerhuset skal ikke beskyldes for å være blant dem som følger lakseaksjene på børsen tettest, men analysene er utvilsomt blant de mest underholdende og lettleste.
Mye snø
«Den største risikoen ved å investere i lakseoppdrettsaksjer er fiskesykdommer i de mest lønnsomme regioner, Norge og Færøyene. I år er risikoen for sykdom mindre fordi et rekordhøyt nivå av snø i fjellene i Norge vil føre til rikelig med ferskvann fra elvene til fjordene når sykdomsrisikoen er høyest sent på sommeren. Det markedsledende regulatoriske miljøet på Færøyene har redusert risiko i lakseoppdrett ved å gi større områder for hvert selskap som også reduserer risikoen», skriver de i analysen.
«På lengre sikt, fra 2018, er Chile det eneste landet med et potensial til å rokke ved en stram global tilbud/etterspørselsbalanse for laks. Utløseren for endringen kan være at 50% av Chiles eksport og 20% av statens inntekter kommer fra kobber. Chiles kobber svinner raskt, men ingenting skjer raskt i politikken med mindre det haster. Å transformere et land gjennom utdanning tar 20 år. Chile kan bli den største lakseprodusenten i verden på mindre enn 10 år. Det lyder som en lang tid, men det tok Chile 99 år til å vinne Copa America i fotball dette året. Veien til å vinne starter ved å kopiere informasjon fra det siste comeback fra ingenting til alt i et tiår av Bakkafrost på Færøyene», mener Nornes analytikere.
Politisk hjelp
De kjører en enkel tilnærming: Kjøpsanbefalinger på alle aksjene de dekker.
«Vi fortsetter å anbefale å kjøpe alle lakseaksjer. Selv om de har forskjellige EBIT på NOK 5-24 per kilo, er hver av de aksjene priset i tråd med sin inntjening som laks selges i vektenheter. Den lille forskjellen er at vi løfter kursmålene for Bakkafrost og Lerøy Seafood og reduserer kursmålet på Grieg Seafood på grunn av driftsforskjeller siden forrige oppdatering».
Chile har slitt med omfattende biologiske problemer i en årrekke. Men Nornes anlytikere har planen klar for hvordan landet skal komme seg ut av uføret og få skikk på produksjonen: Ved hjelp av politikerne.
Kobber
«Chile har potensial til å bli mye større, men de trenger å fokusere på riktig regulering for å få det til å skje. Uten vern fra kobbermarkedene, har chilensk politikk nesten ikke noe sted å gjemme seg i jakten på vekst, og dette betyr at krefter for å endelig få på plass de riktige regler for lakseoppdrett er på det høyeste».
Til tross for at Norne spår en massiv produksjonsøkning i Chile, og implisitt ditto stigende global tilbudsvekst de kommende år, forventer de likevel raskt stigende laksepriser.
«Vi forventer at lakseprisene vil være høyere for resten av 2015 enn det var i andre halvdel av 2014 for å nå et 2015e på NOK 42 per kg og 2016e på NOK 44 per kg».
Lenger frem i tid oppgis ikke lakseprisbanen i en analyse som spanderer vesentlig mer plass på å drøfte Chile kobberproduksjon enn selskapsspesifikk informasjon.