Trenden har vært glassklar de siste årene: AKVA group kjøper Plastsveis, Egersund group kjøper AKVA group, Steinsvik kjøper Ocea (med finansiering fra Kverva), Optimar slår seg sammen med Stette, Norsk Fisketransport kjøper Fosnavaag Wellboat, Kverva kjøper Patogen.
Leverandørindustrien som betjener lakseoppdretterne står med begge beina oppe i en real konsolidering.
Flere løp
Men nå møter den en annen trend. En oljesmurt trend.
Les også: 40 prosent av nybyggene ved norske verft går til oppdrett
Utrangerte supplybåter settes inn som støttefartøy for oppdrett. Overtallige og oppsagte oljearbeidere søker jobb i havbruk. Verft går fra å bygge spesialskip for oljeutvinning til brønn- og arbeidsbåter. Avansert undervannsteknologi for Nordsjøen settes inn i oppdrettsanlegg.
Les også: Havyard dreier over til vindkraft, fiskeri og oppdrett
Omstilling
Det snakkes hyppigere og stadig mer høylydt om omstilling, cross over og synergier. En strøm av arbeidskraft, kompetanse og teknologi går fra offshore og subsea til oppdrett.
Snart følger pengene.
Tomme ordrebøker, overskuddskapasitet og særnorsk dybdekompetanse. Det er en omfattende sektor som nå opplever økt lediggang.
Les også: – Oppdrettsbransjen i ferd med å bli mer lik oljenæringen
Kontraster
OBX-indeksen, de 25 mest omsatte aksjene på Oslo Børs, består blant annet av tre oljeprodusenter og syv oljeserviceselskaper. Før oljeprisen begynte sitt dype fall i fjor sommer, var børsverdiene for oljeservice sammenlignbar med oljeprodusentenes. Ja, oljeservice er så rikholdig at det er en egen sektor på børsen.
Kontrasten til fiskeoppdrett er påfallende. Mens det er listet syv lakseoppdrettere på Oslo Børs er det kun to serviceselskaper for næringen, henholdsvis AKVA group og NTS.
En oppdrettsektor som er i en rivende innovasjonsutvikling, ikke minst drevet av flaskehals nummer én, lusebekjempelse, tar i mot forsterkninger fra offshorebransjen med åpne armer. Næringens miljøavtrykk må ned, markedet skriker etter mer laks og investorene vil ha økte utbytter.
Funding
Utstyrsmessen AquaNor står snart for døren. Det er ingen dristig spådom å si at representanter fra flere oljeserviceselskaper vil være til stede der. Det er heller intet risikabelt stalltips å spå at vi vil få flere emisjoner i og børsnoteringer av oppdrettsnæringens mange leverandør- og servicebedrifter.
Hvem skal finansiere dem, spør du?
Hva med oljeserviceselskapene eller disse bedriftenes eiere?