Stor variasjon i innslag av rømt oppdrettslaks på Vestlandet

Nyheter
512

Det opplyser Fiskeridirektoratet.

Det ble observert rømt oppdrettslaks i 40 av 50 undersøkte vassdrag på Vestlandet. Generelt er innslaget av rømt oppdrettslaks i gytebestandene i 2014 på samme nivå eller noe lavere enn det som er funnet ved gytefisktelling i tidligere år.

– Både denne rapporten og andre erfaringer viser at enkeltstående rømmingsepisoder kan dominere innslaget av rømt oppdrettsfisk i noen vassdrag, sier Henrik Hareide sjef for tilsynsseksjonen i Fiskeridirektoratet.

Regionale forskjeller

Det er særlig mellom Ryfylke og Hardanger at forskjellene i innslag av rømt oppdrettslaks er synlige. I Ryfylke er det generelt sterke gytebestander av villaks og andelen rømt fisk var mindre enn fire prosent i samtlige undersøkte vassdrag i 2014.

I Hardanger har tilstanden til laksebestandene, med unntak av Etneelva, vært dårlig i alle elvene i hele perioden 2004-2014. Innslaget av rømt oppdrettslaks i gytefisktellingene i 2014 var på samme nivå som tidligere i undersøkelsesperioden og har i gjennomsnitt lagt på 19 prosent de siste ti årene.

– Det høye innslaget kommer på tross av at det i Etneelva ble tatt ut om lag 150 rømte fisk i fiskefella, og harpunert kjønnsmoden rømt laks i flere elver, sier Hareide.

Blank nyrømt oppdrettslaks

I Hordaland fikk en den største rømmingen i 2014 under uværet «Lena» da om lag 48 000 oppdrettslaks rømte fra lokaliteten Skorpo nær Rosendal i Hardanger.

UNI Research Miljø dokumenterer gjennom dykkerundersøkelser denne laksen spredte seg raskt til nærliggende vassdrag i Hardanger, og ble observert i munningsområdene og nedre deler av elvene utover høsten. Skjellanalyser av rømt oppdrettslaks tatt ved uttaksfiske i Hordaland viste at cirka 80 prosent sannsynligvis stammet fra Skorpo-rømmingen.

– Vi erfarte utover høsten 2014 at denne fisken begynte å trekke bort fra elvene, sansynligvis på grunn av at en svært liten andel av fisken var kjønnsmoden. Skadepotensialet med tanke på gyting høsten 2014 ble derfor vurdert å være lavt, sier Hareide.

Fiskeridirektoratet har også vært interessert i å få kunnskap om i hvilken grad rømt fisk fra Hardanger og Ryfylke i 2013 ville overleve og bidra i gytingen høsten 2014.

– Gytefisktellingene tyder på at dette i liten grad skjedde, fortsetter Hareide.

Økt innsats for uttak i elv

– Erfaringen med at enkelthendelser kan dominere innblandingen i enkeltelver har vært en medvirkende årsak til at Fiskeridirektoratet nå vurderer pålegg om overvåkning og eventuelt uttak i elv ved større rømmingshendelser, sier Hareide.

I tillegg er det med utgangspunkt i forskrift om fellesansvar for uttak av rømt oppdrettsfisk i vassdrag etablert en sammenslutning som skal planlegge tiltak i vassdrag som har høyt innslag av rømt oppdrettsfisk. Sammenslutningen skal basere seg på resultater fra det nasjonale overvåkingsprogrammet.