– Resultatene fra fjoråret da vel 70.000 tonn ble renset med SkaMik var særs gode. Skånsom behandling av fisk i spennet fra ett til sju kilo. Og ikke minst; meget effektiv fjerning av lus.
Det sier gründerne Geir Skarstad og Frode Mikalsen som gjennom flere år har utviklet SkaMik lusesenter i nært samarbeid med Oppdretternes Miljøservice (OMS) og Norsk Fisketransport (NFT). Begge disse selskapene har tyngdepunkt på Namdalskysten, hvor SkaMik også har sitt utspring.
Ti nye anlegg, flere på gang
Sesongen 2015 vil selskapene Lerøy, SinkabergHansen, Aqua Gen og Alsaker Fjordbruk ta i bruk SkaMik lusesenter. Det på ulike typer fartøy: Større brønnbåter, dedikert og nyutviklet lekter, båter rundt 15 meter og delvis også mindre fartøy. En «halv» SkaMik kan installeres på servicebåter ned mot 13 meter.
– Nå i juni og juli settes 10 anlegg i drift. Foruten de nevnte er tre andre selskap i sluttfasen før inngåelse av kontrakt, melder en fornøyd daglig leder og gründer Geir Skarstad i SkaMik.
Han og kollega Mikalsen samarbeider tett med det aktive utviklingsmiljøet rundt Moen Marin. Selskapet i Nærøy står for både produksjon, markedsføring og salg av avlusningsutstyret.
Brønnbåtselskapet Norsk Fisketransport har over tid også vært en sentral partner gjennom kjøring av et anlegg på MS «Rune Viking». Den siste tida har MS «Viktoria Lady» ligget ved Moens verksted på Kolvereid og fått installert et større og ikke minst videreutviklet SkaMik.
Null kjemi – ingen utslipp
Med erfaringene fra «Rune Viking» settes vesentlig større «Viktoria Lady» inn i innsats for Lerøy på Nord-Vestlandet. På denne vil laksen tas om bord i tankene, før de sendes via SkaMik og eventuelt over i en annen merd.
– Da oppnås blant annet at fisken vil oppleve mindre stress. Videre 100 prosent oppsamling av lus. Som tidligere brukes ingen kjemikalier, og gjennom håndteringen blir det null utslipp, framholder Frode Mikalsen.
Brukermanual for håndtering og fiskevelferd er oppdatert i henhold til erfaringene som gjort. De ansvarlige mener kort sulteperiode, lite tap av tilvekst og at fisken spiser umiddelbart etter avlusingen er faktorer som teller. Den miljøvennlige metoden for avlusing ser utviklingsmiljøet som godt egnet for behandling av enkeltmerder og punktavlusning, samtidig som at normal produksjon opprettholdes i de øvrige merdene på lokaliteten.
200 tonn i timen
– Norsk Fisketransport har gode erfaringer med SkaMik og mener at dette oppskalerte og videreutviklede anlegget på «Viktoria Lady» skal bli en effektiv tilvekst i arbeidet med lus.
Det sier teknisk medarbeider Stig Hjortdahl i NFT. Også rederiets MS «Novatrans» har tilsvarende avlusingsanlegg om bord. Kapasiteten på det siste anlegget på «Viktoria Lady» ventes også å ligge på fra 150 til 200 tonn per time. Volumet til tross – hvert eneste individ skal lusevaskes grundig.
– Minst like viktig som kapasitet er imidlertid at systemet er fleksibelt og garanterer for god fiskevelferd gjennom utforming, oppsett og innstillinger, framholder Geir Skarstad i SkaMik.