– Vi har nylig slaktet ut fisken som ble satt ut høst 2013. De biologiske resultatene er helt meget gode. En økonomisk fôrfaktor på 1,028 på 3.971 tonn fisk med snittvekt 5,885 kilo er meget bra, forteller daglig leder Svein Inge Skogvoll i Edelfarm til iLaks.
Edelfarms lokaliteter ligger på Skjerstadfjorden, på innsiden av Saltstraumen, rett øst for Bodø. Nettopp de unike lokalitetene er en av flere gode grunner til de oppsiktsvekkende resultatene.
Vinnerlag
– Resultatene er et produkt av flere faktorer, men grovt sett er det god smolt, flinke folk, godt fôr og gode lokaliteter som spiller mest inn, forklarer Skogvoll.
– Settefisken vi fikk fra Salten Smolt var av ekstremt god kvalitet. Første halve året i sjø hadde vi bare 0,2 prosent dødelighet. Fisken spiste også godt fra første dag, så den kom godt i gang.
– Vi er ni mann fast direkte i produksjonen, åtte røktere og en driftsleder, alle er av det slag jeg vil kalle ”våkne og vante menn”, med mange års erfaring. Snart har nesten alle fagbrev, målet er at over 90 prosent av oss har det. De siste årene har vært jobbet mye med å ha rett fokus, ikke bare i form av fôringskontroll, men også opp mot fiskehelse/velferd, rømmingssikring og HMS, det gjenspeiles på trivsel både til fisk og folk.
– Fisk er levende dyr og to dager er ikke like, så dette tas det hensyn til fortløpende. Vi har også en kultur for at problemstillinger og utfordringer ved drifta diskuteres forløpende hele tiden. Selve metoden for fôring er vel en liten bedriftshemmelighet, men som de sier i Rema; ”det enkle er oftest det beste”. Vi har ikke fôrflåte, men standard fôrautomater fra Betten Maskinstasjon, legger han til.
I tillegg nyter de godt av en egen vri på fôret.
– Fiskefôret vi benytter er av egen resept. Det er et standard vekstfôr som er tilsatt litt ekstra godsaker. Dette fôret har vi hatt god tro på. Det bekreftes ved at produksjonsresultatene og tilbakemeldingene fra kunder er bare positive, beretter Skogvoll.
Naturgitte fortrinn
De enestående geografiske betingelsene, på innsiden av den trange og råsterke Saltstraumen, åpner for klare fortrinn for fiskeoppdrett.
– Lokalitetene her inne i Skjerstadfjorden er generelt sett gode. Vi har en egen bruksstrategi for hver lokalitet i forhold til utsett, merdstørrelse og estimert slaktetidspunkt. Dette har svært gode og stabile resultater på både mom-b og mom-c prøver. Lokalitetene er også godt skjermet for vær og vind. En utfordring vi har i forhold produksjon er at begge lokalitetene våre er utsatt for perioder mye strøm og dårlig sikt i de øvre vannlag, noe som vanskeliggjør drifta, men vi har greid å tilpasse oss forholdene rimelig godt.
Lusefritt
– Hydrologiske forhold ved Saltstraumen og at vi har en naturlig vår- og høstflom, fra ei uregulert lakseelv, gjør at vi ikke plages med lakselus. På 30 års drift her inne i fjorden er det vel bare avluset en gang, det var i høsten 2002. Etter en ekstremt tørr sommer, ble det på ettersommeren registrert 0,01 lus pr fisk og det ble gjennomført en Slice-kur. I ettertid viste det seg at det dreide seg om skottelus.
– Å ha slaktet ut nesten 4.000 tonn fisk med en snittvekt på rundt seks kilo, økonomisk fôrfaktor på 1,028 og to prosent dødelighet, bekrefter at vi er inne på rett spor. Neste generasjon, vår 2014, vil gi oss en bedre data for de faktorene vi tror, som i størst grad, styrer de biologiske resultatene våre. Denne generasjonen har vi så vidt begynt å slakte på, så resultatene vil vi få fortløpende utover sommeren og høsten. Historisk sett har økonomiske fôrfaktoren ligget noe høyere enn resultatet vi hadde på siste generasjon, fortsetter Skogvoll.
Men selv om lusesituasjonen er god, opplever også oppdretterne i dette område trøbbel med sykdom på fisken.
– Edelfarm, Wenberg Fiskeoppdrett og Salten Stamfisk har samdrift og samlokalisering på sine lokaliteter. Vi samarbeider svært godt og gjør det meste i fellesskap. Når det gjelder sykdomsbildet ellers, plages vi nok på lik linje med andre oppdrettere med forskjellige diagnoser på fisken av og til. Vi har ikke den store dødeligheten, men det kan skape litt bakgrunnsstøy. Vi har stort fokus på dette, fiskehelse og fiskevelferd tas hensyn til i alt vi foretar oss. Vi har et veldig tett og nært samarbeid smoltleverandøren, noe vi ser på som svært viktig. Fiskehelsetjenesten benytter vi kontinuerlig, og er ikke redd å for å bruke dem hvis vi merker endringer i fiskens appetitt og adferd.
– Det mest alvorlige vi har opplevd gjennom 30 år, sett fra et sykdomsperspektiv, er to påvisninger av ILA inne i fjorden. Tidlig diagnostisering med fortløpende nødslakting/sanering av hele lokaliteter har, i begge tilfeller, gjort at vi har unngått dødelighet og overføring av smitte til andre lokaliteter. Disse to episodene har ført til at vi har stort fokus på de tingene vi tror kan være en årsak til dette, sier han.
Godt samarbeid
– Vi er ute etter å forbedre oss kontinuerlig, derfor er vi i ferd med å tilpasse oss ASC-standard. Fra før er vi Global Gap-sertifisert. Sertifikatene sier jo en hel del om kvaliteten på det som blir gjort ute i anleggene, og er med på å løfte den totale kompetansen hos oss og de vi samarbeider med. Våre samarbeidspartnere, Wenberg Fiskeoppdrett og Salten Stamfisk, jobber også med de samme sertifiseringene, sier han.
2015 tegner så langt til å bli et brukbart år.
– Så langt i år ser ting bra ut. Som nevnt har vi begynt å slakte på fjordårets vårutsett, så dette blir en spennende sommer og høst. Siste året har vi for øvrig oppgradert landbasen med ny kai og lager og gleder oss til å få ta det i bruk.
– Ellers ser vi relativt lyst på fremtiden, som alle ande innenfor næringa ønsker vi oss vekst de neste årene. Vi håper jo på mer fornuftige og forutsigbare betingelser for vekst. Sist ble vi satt på sidelinjen ved utdeling av ”grønne” konsesjoner fordi vi enn så lenge har vært forskånet mot både lus og rømming. For meg blir det feil at man skal straffes for det, avslutter Skogvoll.