Da børsen stengte 19. januar toppet Marine Harvests aksjekurs på 110,10 kroner. All time high. Så var det slutt.
De følgende fire måneder har den falt og falt. Onsdag ble den klokket inn på 87,85 kroner. Det er det laveste nivå siden oktober i fjor. Det totale verditapet for Marine Harvest-aksjonærene er 20 prosent – eller temmelig nøyaktig ti milliarder kroner.
Giftig cocktail
Forklaringen er todelt: Lakseprisen har i vår utviklet seg klart svakere enn det som lå inne i forward-kurve og konsensus-estimater på Aker Brygge. Samtidig har produksjonskostnadene lagt på seg. Som vi tidligere har rapportert, har en cocktail av en svekket krone og inflaterte råstoffpriser sendt prisen for fiskefôr opp til all time high.
Les også: Fôrprisen over 11 kroner
Lavere priser og høyere kostnader altså. Det betyr redusert inntjening og utbyttekutt. Særlig det sistnevnte er et viktig tema for aksjekursen til Marine Harvest.
Utbytte
For det er ikke lengre slik at det er norske fiskehandlere, bjellesauer, innsidere og studenter med nytt studielån som driver aksjekursen opp og ned – i takt med spotprisen for laks. Det er lenge siden det var slik. Nå er det tunge utenlandske investorer som driver kursen. De har gjennomgående én fellesnevner og interesse: De er glade i utbytte.
Mange av dem, finanstitaner som Fidelity, Franklin Templeton og Vanguard, har fulgt utbyttekonge John Fredriksens aksjeportefølje. Seadrill, Frontline, Golden Ocean og Marine Harvest. Men i tur og orden har utbyttene her bleknet. Nå er det kun Marine Harvest som leverer.
Foruten å fylle aksjonærenes lommer med kontanter har utbytte-strategien en annen klar hensikt: Prisingen.
Premie
Utbytteaksjene prises med en premie relativt til andre og sammenlignbare aksjer. De måles ikke like strengt etter multipler som P/E, EV/EBIT og EV/kilo. De, og særlig storfisken Marine Harvest, prises heller etter dividend yield – direkteavkastning.
Og høye aksjekurser er da også hele poenget med å være børsnotert. Da er det attraktivt å hente egenkapitalfinansiering over børs.
Men da må en også levere utbytter. Hele veien. Bare spør aksjonærene i de andre og tidligere nevnte Fredriksen-selskapene.