Fôrkostnadene faller tilbake

Nyheter
905

Sparebank1 Markets har studert kostnadssiden for oppdrettsnæringen og kommet frem til at det kan bli billigere å produsere laks i tiden fremover.

Inflaterte produksjonskostnader de siste årene. Illustrasjon: Sparebank1 Markets

Halvparten fra fôrkost
«Etter mange år med økende produksjonskostnadene i lakseoppdrettsnæringen, ser det nå ut som kostnadskurven vil flate ut – eller til og med komme ned i tiden fremover. Vårt mer positive syn er basert på følgende 1) Råvarepriser brukt i fôrproduksjon har falt betydelig de siste månedene – og er nå tilbake til gjennomsnittlig 2014-nivå. 2) Mindre biologiske problemer i år er etter vårt syn realistisk – med lavere lakselusnivåer og mer aktiv rensefisk», skriver Sparebank1 Markets i en dagsfersk analyse.

Omtrent halvparten av de inflaterte produksjonskostnadene skyldes økte fiskefôrpriser.

Prisene for råstoff til laksefôret er nedadgående. Illustrasjon: Sparebank1 Markets

Slår inn på inntjeningen
«Dette er helt annet scenario enn vi hadde i begynnelsen av året. På topp i januar var råstoffprisene indikert over NOK 2,0/kg høyere marginal produksjonskostnad enn i 2015, opp fra rundt NOK 29/kg i 2014 til NOK 31/kg i 2015. Nå er det mer realistisk at produksjonskostnaden vil stabilisere seg rundt NOK 29/kg – og potensielt komme ned hvis de lavere lusenivåene fortsetter gjennom sommeren», heter det videre i analysen som er utarbeidet av analytiker Tore A. Tønseth.

Tønseth peker videre på det faktum at reduserte produksjonskostnader har stor innvirkning på inntjeningen i sektoren.

«Små endringer i pris eller prisforutsetning har en stor innvirkning på sektorens lønnsomhet. NOK 1/kg lavere produksjonskostnader (eller høyere laksepris) innebærer 7-10% høyere 2016 EBIT for de fleste lakseoppdrettere», påpeker han.