Dette gjelder selv om den avlivede fisken ikke skal brukes til næringsmidler. Dette vil bidra til bedre fiskevelferd og enklere hverdag for involverte aktører. Rederier med båter som utfører slike oppdrag må søke om godkjenning snarest, melder Mattilsynet.
Å være godkjent som slakteri betyr at virksomheten er godkjent etter forskrift om slakterier og tilvirkingsanlegg for akvakulturdyr. I dag er det bare landbaserte slakterier og en båt som er godkjent etter denne forskriften. Når oppdrettsfisk blir avlivet på båt, for eksempel ved sykdomstilfeller, må det søkes om tillatelse etter akvakulturdriftsforskriften i hvert enkelt tilfelle.
Denne praksisen er tungvint og dessuten ser Mattilsynet at fiskevelferden i mange tilfeller ikke er god nok ved avliving i båt. Mattilsynet innfører derfor krav om at også båter og andre eventuelle mobile enheter skal være godkjent som slakteri. Virksomheter med avlivingsbåter må søke om godkjenning snarest.
Les mer om fartøy som slakter oppdrettsfisk til animalske biprodukter
For å bli godkjent som slakteri må virksomheten oppfylle kravene til smittehygienisk og velferdsmessige drift. Godkjenning vil derfor sikre at fiskevelferden blir ivaretatt ved avliving i båt.
Godkjenning vil også gjøre det enklere for oppdretter som ikke lenger behøver å søke om tillatelse hver gang oppdrettsfisk skal avlives i båt. Det blir imidlertid stilt krav om at Mattilsynet skal varsles av rederiet om når og hvor avliving skal gjøres, slik at Mattilsynet kan føre tilsyn.
Mattilsynet vil sammen med rederier se på mulige overgangsløsninger dersom rederiet ikke innfrir alle krav til godkjenning med en gang. Frem til båten er godkjent som slakteri, må rederiet søke om tillatelse for hver gang båten skal brukes til avliving.