Første del av NM i Røkt og Gravet Laks og ørret 2015 ble avviklet i Trondheim fredag 24. april. Fagjuryen har vurdert alle produktene og i fellesskap kommet frem til fem finaleprodukter for hver klasse; kaldrøkt laks, kaldrøkt ørret, varmrøkt laks, gravet laks og åpen klasse. Konkurransen i år samlet 28 produsenter fra hele landet, og til sammen ble 78 forskjellige produkter bedømt, skriver NSL i en pressemelding.
For 25. gang arrangerer Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL) NM i røkt og gravet laks og ørret i forbindelse med messen Aqua Nor. Bedømmingen gjøres i samarbeid med Høgskolen i Sør-Trøndelag, avdeling for Matteknologi og økonomisk støtte har konkurransen fått fra Norges Sjømatråd.
Selve kåringen gjennomføres i god tid før Aqua Nor 2015 arrangeres, og messen vil bli benyttet til å sette ramme rundt selve prisutdelingen.
Finaleproduktene skal i neste omgang bli bedømt av 24 dommere. Totalt vil nærmere 100 personer være involvert i kåringen av Norges beste lakseprodukt.
Finalistene ble:
KALDRØKT LAKS
- Mikals Laks
- Fiskeeksperten Reinhartsen
- Brødr.Remø
- Espevær Røykeri
- Anitas Sjømat
KALDRØKT ØRRET
- Bofisk
- Isfjord Norway
- MaxMat
- Fiskeeksperten Reinhartsen
- Sotra Fiskeindustri
GRAVET LAKS
- Brødr. Remø
- Hansens Røkeri
- Sotra Fiskeindustri
- Norsk Sjømat
- Isfjord Norway
VARMRØKT LAKS
- Brødrene Hjønnevåg
- Espevær Røykeri
- Mikals Laks
- Dolmøy Seafood
- Fiskeeksperten Reinhartsen
ÅPEN
- Bofisk
- Fiskeeksperten Reinhartsen
- MaxMat
- Espevær Røykeri
- Leiren Laks
– Fagjuryen var godt fornøyd med kvaliteten på de deltakende produktene under årets konkurranse. Mange gode produkter og et jevnt godt nivå. Det var bra deltakelse i alle klassene og vi er spesielt fornøyd med at den nye klassen for kaldrøkt ørret ble tatt så godt imot. I forhold til antall produkter er det klassen for kaldrøkt laks som skiller seg fra de andre med bortimot dobbelt så mange produkter. I denne gruppen er det derfor svært vanskelig å bli en av de fem finalistene, sier fagsjef Kari Griegel i NSL.