Nærings- og Fiskeridepartementets stortingsmelding «Bærekraftig og forutsigbar vekst for laks» ble sluppet den 20. mars 2015. Stortingsmeldingen bærer et ønske om «økt verdiskapning basert på forutsigbar, bærekraftig vekst og bedre miljøtilpasning i oppdrettsnæringen». Her skal kysten vår deles inn i regioner basert på råd og modeller fra Havforskningsinstituttet, og det legges opp til handlingsregler for vekst eller reduksjon avhengig av lusenivået i den enkelte region. Havforskningsinstituttet er også rådgiver for Mattilsynets videre inndeling av regionene i soner hvor det beskrives felles utsett, felles brakklegging og foreslåes såkalte «branngater». Her forvaltes og fattes beslutninger om denne viktige næringens utvikling basert på svært teoretiske modeller. Disse sonene og branngatene var også et viktig element i det såkalte Gullestad-utvalget.
De siste dagene har vi blitt møtt i media av to dramatiske, og helt motstridende nyheter. «Kraftig svekking av Golfstrømmen» var en skremmende overskrift den 29. mars. Syv forskere under ledelse av Stefan Rahmstorf og Michael E. Mann har publisert en artikkel i net-tidskriftet «Nature Climate Change: Exceptional twentieth-century slowdown in Atlantic Ocean overturning circulation». Og Rahmstorf er ingen smågutt. Han er professor ved Potsdam Institute for Climate Impact Research, og dertil medlem av FNs klimapanel.
Artikkelen konkluderer med at Golfstrømmen kan ha svekket seg med 15-20 prosent de siste 40 årene. Modellene til forskerne viser at Golfstrømmen, som sikrer varme til våre kyster, har svekket seg på en slik måte at vi kan få kaldere og villere klima her nord. Og samtidig kan det føre til at resten av verden blir stadig varmere.
Heldigvis kommer følgende oppslag dagen etter: «Golfstraumen har ikkje endra seg» (NRK 30. mars). Oseanografen Josh Willis fra NASA sitt Jet Propulsion Laboratory i California har fulgt Golfstrømmen fra satellitter som måler havstrømmene. Han fastslår at der er ingen reduksjon i strømhastighet i Golfstrømmen de siste 15 åra. Tvert imot mener han at det til og med kan ha vært en svak økning i strømhastighet.
Her står tunge forskere opp og mener det stikk motsatte av hverandre.
På denne bakgrunn må det være lov å advare mot å tegne et kart basert på Havforskningsinstituttet sine strømmodeller og på dette grunnlaget forvalte en av Norges viktigste næringer basert på kart for smitte-spredning og spredning av luselarver. Dertil er næringen for viktig og disse modellene ikke gode nok.