Fredag kom godkjennelsen. Fredrikstad Seafoods fikk gjennom sin søknad om å drive landbasert matfiskoppdrett av laks. På Øra industriområde, like ved Glommas utløp, har østfoldingene fått en femårig konsesjon til å produsere opp mot 3.600 tonn laks årlig. Gitt at selskapet får dreis på produksjonen, skal det mye til om en ikke får både forlenget og utvidet sin produksjonslisens innen periodens utløp.
Rabatt på land
Skulle disse fiskevolumene vært produsert i sjøen, hadde Fredrikstad Seafoods vært nødt til å bla opp mellom 100 og 200 millioner kroner i konsesjonspapirer. På den annen side må selskapet gjøre atskillig tyngre investeringer på anleggsiden. Her holder det ikke å fortøye noen merder på fjorden. Her kreves tomt, stål, betong, filtre, strøm, kar, samt kostnader til vannrensing og pumper.
Til dette trengs tålmodige eiere og banker. For det tar en stund før kontantstrømmen blir positiv fra fabrikkprodusert fisk.
Optimisme
Utstyrsprodusent AKVA Group og konsulentselskapet Deloitte har begge nylig tatt til orde for at det skal være mulig å produsere laks på land ned mot 26 kroner kiloet. Med fôrpriser som har passert ti kroner kiloet, med god margin, synes dette regnestykket noe optimistisk. Ikke minst siden AKVA Group har egeninteresse i å bygge slike anlegg, men særlig siden ingen foreløpig har fått til lakseoppdrett på land.
Så langt har veien fra Excel-arket til merdkanten vært fryktelig lang. Det er flere aktører i Danmark som snakker høyt om 30 kroner i kost, men ingen av dem har lyktes med produksjonen. Problemer med tilvekst, vanninntak, saltinnhold og sykdom kan gjerne regnes som, ja, nettopp, barnesykdommer for oppdretterne. Men det er uansett noe som må håndteres – og betales for. For å produsere laks på land er ingen ny øvelse. Det har vært gjort, eller snarere prøvd gjort, siden 80-tallet.
Vent-å-se
Gratis landkonsesjoner til tross, etter det iLaks erfarer er det ingen andre aktører som har søknad inne til behandling hos norske myndigheter. Et stikkord er finansiering. Konsensus i næringen er at landbasert lakseoppdrett vil skje under fjerne himmelstrøk – med besparte flyfraktkostnader på innerlommen.
Les også: – Vi har så langt sagt nei takk
Det er flere norske aktører som jakter penger til landbasert oppdrett i Norge, men både banker og investorer er avventende. De inntar en vent-å-se-holdning. I så måte vil det bli ekstra spennende å følge med på pionér- og nybrottsarbeidet i den gamle industribyen Fredrikstad.
Hvis Erik Heim & co lykkes, vil dette bidra til å dra med atskillig flere som vil putte pengene sine i laks på land. Lykkes de ikke, vil nok stemmene som argumenterer for å ta Norges laksenæring på land dempes.