Siden jeg ikke kan sende Ekern på gangen slik han gjør med lusa i sin artikkel, vil jeg heller tilby Aftenpostens lesere en alternativ #MÅVITE artikkel.
Les også: Sender lusa på gangen
#1 Hva er lakselus?
Lakselus (Lepeophtheirus salmonis) er en liten hoppekreps som finnes i alle havområder på den nordlige halvkule. Vanligste parasitt på laksefisk. Blir det for mye lus kan det være en utfordring både for oppdrettsfisk og villfisk.
#2 På hvilken måte er lus en ”utfordring”?
Lakselus lever og formerer seg på laks og ørret i saltvann. Den setter seg fast på skinnet og påfører fisken sår som kan gi infeksjoner og problemer med saltbalansen. Lus følger også med villaksen fra havet når den kommer inn fjorden om våren for å gyte i elvene. Lakselus faller av når laksen går opp i elva. Lus på villaks var tidligere et kvalitetstegn blant laksefiskerne fordi den da var ”nygått”.
#3 Er lakselus farlig for mennesker?
Nei. Lakselus påvirker ikke mattryggheten eller kvaliteten på fisken.
#4 Er bruken av legemidler mot lakselus farlig?
Nei. Alle legemidler som må brukes i matproduksjon, er godkjent av Statens legemiddelverk for slik bruk. Veterinær eller fiskehelsepersonell må først skrive ut legemiddelet. Det er en tilbakeholdelsestid før laksen slaktes etter at legemidler er brukt. Denne bestemmelsen sikrer at det ikke er medisinrester igjen i fisken ved slakting. Rutinemessige kontroller bekrefter at maten er trygg.
#5 Er legemidlene mot lus giftige?
Medisiner til husdyr, kjæledyr og mennesker inneholder virkestoffer for å stoppe bakterier, parasitter og smitte, og har åpenbart en toksisk effekt. Graden av hvor ”giftig” et stoff er, handler om medisineringshyppighet og dosering. Pakningsinstruksene gir tydelig beskjed om dette. Stoffer som vann og salt er også ”giftige” og dødelige for mennesker i for store mengder. Legemidler kan også påvirke havmiljøet ved merdene. Noen legemidler er designet for å ramme skallet på lakselus. Derfor er det ekstra strenge restriksjoner for bruk av disse spesielt om sommeren for ikke å skade reker og andre skalldyr.
#6 Hvordan og hvor ofte blir legemidlene brukt?
Virkestoffet kan gis i laksefôret i en periode, eller det kan tilsettes i vannet der laksen oppholder seg, i merden eller ombord i en brønnbåt. Omlag 5% av anleggene er under behandling i løpet av en uke.
#7 Er behandlingen skadelig for laksen?
God fiskevelferd og fiskehelse har førsteprioritet. Som i annet husdyrhold, handler dette om å kontrollere sykdom og parasitter. Noen av behandlingene mot lus kan stresse og skade fisken. Men vi kan ikke unnlate å behandle husdyrene våre. Oppdretterne må bruke de virkemidler som er tilgjengelige og godkjente slik at luseforekomstene holdes lave, nettopp av hensyn til fiskevelferd og fiskehelse.
#8 Hvorfor har bruken av legemidler mot lus økt så mye de siste årene?
Bruk av legemidler vil alltid på et tidspunkt føre til utvikling av motstandsdyktighet, og lusa blir helt eller delvis resistent. Da må man øke doseringen for å oppnå samme effekt. I fjor var luseforekomstene i havbruksnæringen de samme som årene før, men legemiddelbruken økte.
#9 Bruken av hydrogenperoksid ble firedoblet i fjor. Er dette dramatisk?
Hydrogenperoksid (H2O2) er et desinfeksjonsmiddel som ved bruk spaltes til vann og oksygen. Mens andre midler har mistet effekt, er H2O2 fortsatt effektivt mot lus. Det virker også mot en gjellesykdom som har økt i omfang på grunn av en amøbe som finnes i havet. Dette er de to hovedårsakene til den store økningen av H2O2-metoden.
#10 Finnes det andre tiltak mot lakselus?
Ja. Lakselus kommer flytende med vannmassene, og bruk av en duk (lakseskjørt) rundt oppdrettsmerden som ”siler” sjøvannet viser seg hjelper godt. Bruk av rensefisk (bergylte og rognkjeks) er en annen biologisk avlusningsmetode. Også spyling og ferskvann kan fungere godt. En ny høyteknologisk løsning er en luselaser som senkes i merden. Metoden scanner og laserskyter lusa av fisken. Mangfoldet av biologiske ikke-medikamentelle avlusingsmetoder øker fordi denne strategien er foretrukket. Laksenæringen har som mål å holde stabile lave lusenivåer uten å måtte være avhengig av legemidler.
#11 Er laksen full av medisiner?
Nei. Det er fullstendig feil! Det samme er en seiglivet myte om at det brukes mye antibiotika i norsk lakseoppdrett. Av den samlede antibiotikabruken i Norge går omlag 90% til humanmedisin og resten til kjæledyr og husdyr på land. Bare 1% til fisk. Se graf.
#12 Er det trygt å spise laks?
Ja. Og sunt! Vitenskapskomiteen for Mattrygghet (VKM) har hatt 40 eksperter i sving for å undersøke sjømat generelt og laks spesielt. VKM er landets fremste fagautoritet på mattrygghet. I desember konkluderte VKM at selv storspiserne med god samvittighet kan spise norsk laks. Barn og gravide anbefales å spise mer.
Kilder: Mattilsynet, Nifes, Havforskningsinstituttet, Folkehelseinstituttet, Veterinærinstituttet, Vitenskapskomiteen for mattrygghet, Lusedata.no.