– Vi ser med våre forsøk at triploid fisk vokser raskere i sjøen enn diploid fisk, sier Charles Høstlund, fersk toppsjef i NRS, under Pareto Securities Corporate seminar i Bergen torsdag.
Leksjoner fra frukt
– Bilder av frukt og skjell er kanskje ikke så utbredt på presentasjoner som dette. Men triploid fisk er ikke noe nytt. Vi har sette dette lenge i produksjon av østers, bananer og druer.
– Jeg spiser heller steinfrie druer enn druer med steiner, sier Høstlund illustrerende.
Under rømningene som fulgte ekstremværet «Ninas» herjinger i Hordaland tidligere i vinter, var en del av oppdrettslaksen som rømte triploid. Dette var å regne som hell i uhell, da den triploide fisken ikke kan formere seg. Hensynet til villaksen er kronargumentet for triploid oppdrettslaks.
Utfordringer
Men bildet for den triploide laksen er ikke helt rosenrødt.
– Ja, det har vært problemer med triploid laks. Et av problemene har vært deformiteter. Men vi ser at dersom en øker fosfor-nivået i fôret, redusere dette.
– Dette er ikke noe nytt, vi økte fosfor og mineraler i fóret for 15 år siden, da en hadde problemer med deformitet for diploid fisk, sier Høstlund som har fartstid som oppdretter i Marine Harvest region nord.
Uavhengig av om fisken er diploid eller triploid har en på individnivå varierende kjøttstruktur, forskjell i tekstur, farge og komposisjon, opplyser Høstlund videre.
Børsvinner
NRS var den store vinneren i fjorårets grønne konsesjonsrunde. Ti konsesjoner til en prislapp på ti millioner kroner per stykk, og en reell markedspris det mangedobbelte, gjorde NRS til en børsvinner. Per 2020 sikter selskapet på en produksjon på 55.000 tonn laks.
– Ja, det har vært en del problemer med triploid fisk tidligere, men det har vært lagt ned mye forskningsarbeid i dette. Jeg tror dette er en måte å dreie denne industrien inn på en mer bærekraftig vei. Det så vi også at myndighetene, som delte ut de grønne konsesjonene, mente, avrunder Høstlund.