Kom Mattilsynet i forkjøpet

Nyheter
571

Hos anlegget til Erko Seafood var det mot slutten av 2014/januar 2015 lange perioder med overskridelser av lusegrensen på 0,5 kjønnsmodne hunnlus per fisk. Bruk av lusemiddel ga ikke varige forbedringer, melder Bergens Tidende.

Avdelingssjef Arne Oftedal hos Mattilsynet sier vedtaket om utslakting ble gjort for å forsikre seg om at anlegget ble slaktet. Nedslaktingen skjedde i enighet med oppdrettsselskapet. Fisken var satt ut høsten 2013, og var slaktemoden.

Vedtaket ble gjort med henvisning til at problemene kunne spres til de andre oppdrettsanleggene i området, og for å sikre fiskevelferden.

– Når man ser at lusesituasjonen ikke kommer under kontroll og tiltakene ikke virker, har Mattilsynet hjemmel til å gjøre vedtak om utslakting. Samtidig legger vi igjen en dokumentasjon ved anlegget som viser at det har vært en uakseptabel situasjon, sier Oftedal.

I tilsynsrapporten for anlegget går det også frem at oppdrettsanlegget var båndlagt på grunn av pankreas sykdom.

– PD-viruset er svært utbredt i Hardangerfjorden, og gir i seg selv ikke grunnlaget for utslakting. Men det å ha to problemer på en gang innebærer en ekstra påkjenning, og gir fiskevelferdsmessige utfordringer, sier Oftedal til BT.

Av de seks merdene på anlegget var to merder allerede utslaktet da Mattilsynet fattet vedtaket. I hver merd var det mellom 35.000 og 40.000 laks.

Daglig leder i Erko Seafood, Leif Rune Pedersen, avviser at selskapet har et «luseproblem».

– Vi forsøker hele tiden å befinne oss under grensen. Av og til spretter den over, og da må vi ta grep. I dette tilfellet ønsket vi ikke å bruke mer lusemiddel i merdene, men foretok utslakting. Vi var enig med Mattilsynet at nedslakting var mer hensiktsmessig enn mer lusemiddel. Den siste fisken i anlegget ble slaktet før helgen. Det er en god løsning, og innebærer ingen tap for oss. Denne fisken, uansett vedtak eller ikke, ville vært slaktet innen 22. februar. Det er normal prosedyre fra Mattilsynet at det fattes vedtak når lusegrensen overstiges, sier Pedersen.