For regnbueørret, som markedsføres som norsk fjordørret, har mesteparten av oppmerksomheten så langt i vinter vært preget av rømninger i Hordaland. Fjordene rundt Bergen er smekkfulle av rømt og kjønnsmoden regnbueørret etter ekstremværet «Nina» i januar. Fokuset har definitivt ikke vært på markedet, men det har mer enn halvert seg mot samme periode i fjor.
Dypt fall
Ifølge Norges Sjømatråd har det de første seks ukene av året blitt eksportert 1.595 tonn fersk ørret med hode. Til sammenligning var det solgt 3.532 tonn på samme tid i 2014. Nedgangen er på hele 54 prosent.
Hovedforklaringen til fallet er naturligvis at det dominerende markedet for norsk oppdrettsørret, Russland, er dunstet bort. Største kjøpere så langt i år er Russlands naboland Hviterussland, Polen og Ukraina. Russland har en handels- og tollunion med Hviterussland, så det er grunn til å anta at en god del av ørreten her finner veien til russiske middagsbord.
Prisene holder seg høye
Samtidig som eksportvolumene henger langt etter fjoråret, er prisene for fisken fortsatt høye. Den reduserte etterspørselen møtes, enn så lenge, med redusert tilbud. Gjennomsnittprisen så langt i år er på 44,86 kroner per kilo, viser eksportstatistikk fra SSB og Norges Sjømatråd. Forrige ukes eksportpris (levert den norske grense) var 40,94 kroner – på linje med det nære substituttet atlantisk laks.