– Jeg tror ikke lønnsomheten blir svakere

Nyheter
508

– Rabobank er sannsynligvis den største banken som driver med landbruk og oppdrett, med 700 milliarder euro under forvaltning, innleder Gorjan Nikolik. Rabobank-analytikeren er hyret inn som hovedtaler under Marels Salmon Show i København onsdag.

Etterspørselssjokk
Nikolik tror det vil være flere overraskelser på etterspørselssiden enn tilbudssiden i de kommende år.

– Sjokk på etterspørselsiden vil bli et større fokus enn før, spår han og viser til spesifikt til president Vladimir Putins handlinger i Ukraina – og de konsekvensene dette har gitt, ikke minst for laks.

– Vi tror på 3,7 prosent vekst i tilbudet i 2015, økende til 5,1 prosent og 5,5 prosent i henholdsvis 2016 og 2017, sier Nikolik. Han er klar på at 2017 og 2016 er delvis gjetning, men presiserer at dette er bankens gjeldende syn.

Norsk motor
– Det er oppside i dette estimatet. Men det kan bli mer sykdom i Norge også, så det kan være nedside i tallene, sier han og understreker at det er Norge som er motoren i veksten i 2015 og trolig også i 2016.

– Jeg vet ikke hvor godt dere kjenner det canadiske markedet, men de har hatt utfordringer med algeoppblomstring og superchill. Hvert år lærer jeg nye måter laksen kan dø på. Nå kan den tydeligvis også fryse ihjel, sier han og avslører med det at han ikke har så mange års fartstid i laksebransjen.

Ingen chilenske overraskelser
Han tror ikke på noe produksjonsbyks i Chile, grunnet de mye omtalte biologiske utfordringene der.

– Jeg er ikke så bekymret for alger som SRS og lus, sier Nikolik. Han fokuserer på Chiles svar på det norske Mattilsynets luseliste, fordelt på grønn, gul og rød. – De grønne viser lokaliteter med færre enn seks lus per fisk, sier han. Det er fortsatt et langt sprang fra norske til chilenske lusutfordringer.

Nikolik viser til en vesentlig styrkelse i lønnsomheten i chilensk oppdrettsnæring. Etter et tungt år i 2013, har chilenerne igjen tjent penger i 2014. Men inntjeningen per kilo var omlag halvparten av de norske oppdretterne.

– Vi tror lakseprisene i Chile vil være litt bedre i år enn i fjor. I fjor var en skuffelse.

Rammebetingelser
– For Norge har vi tonnevis av data, sier han og viser særlig til Kontali. Ved årsskiftet var biomassen fire prosent over nivået for 12 måneder siden, ifølge det kristiansundbaserte konsulentselskapet.

Nikolik peker særlig på vanntemperaturene, spesifikt varmt vann, som en joker for Norges lakseproduksjon.

– På den ene siden gir det økt tilvekst, men på den andre siden gir det mer problemer med lus og sykdom.

Han spår at i den nye havbruksmeldingen til Stortinget vil biologiske forhold være mye viktigere enn markeder og pris. – Det handler om rammebetingelser i Norge nå, understreker han.

Festen er ikke over
– 2014 var virkelig fantastisk for den norske oppdrettsindustrien. Jeg ser ingen gode grunner for at 2015 skal bli noe annet. Kostnadene kommer opp, men jeg tror ikke lønnsomheten vil bli svakere, sier han og peker særlig på en svak krone.

– Hvor lenge vil den gode syklusen vare? Jeg vet ikke, men vi ser ingen svakhetstegn ennå. Sannsynligvis ut 2017.