– Jeg tror problemet knyttet til lakse­lus er mulig å løse, men det vil ta tid

Nyheter
1289

- En periode hadde jeg ansvar i Marine Harvest for all foredling og slakting i inn- og utland. Senere var jeg supply chain ­manager, med ansvar for å holde kontroll på fisken etter at den kom opp av sjøen. Det var en utfordring i et stort selskap med mange forskjellige systemer og kulturer, sier Kvame til Bergens Tidende.

Nå kommer han fra Scanbio i Trondheim.

- Det har vært veldig spennende. Scanbio er eid av et amerikansk aktiv-eierkapital-selskap. Dermed har jeg også jobbet tett på kapitalsiden. Vi har fått til betydelige endringer på få år. Nå står vi på trappene til å lansere et helt nytt fiskemel med veldig høyt proteininnhold.

Når han går til Grieg Seafood, går han til et selskap med omlag ti ganger større omsetning enn Scanbio.

- Det er en forskjell på å dra med seg 70 ansatte og mellom 650 og 700 individer. Det er utfordrende å prøve å bygge en fellesnevner i en organisasjon med mange ansatte i mange forskjellige land og med ulike kulturer, sier han til BT.

Til tross for mye fokus på rømming på Vestlandet den siste tiden, tror ikke Kvame det er den største utfordringen for Grieg Seafood.

- Rømning er en av de tingene næringen må ta veldig alvorlig. Da gjelder det å jobbe tett med leverandører og myndigheter for å løse utfordringene. Det tror jeg man vil klare. Men det er nok et annet område som er like viktig å jobbe med, nemlig lakselus. Det ser jeg på som den største utfordringen.

- Når man går tom for verktøy i verktøy­kassen, er det ekstremt viktig å ha fokus på forskning og ut­vikling. Jeg tror problemet knyttet til lakse­lus er mulig å løse, men det vil ta tid.