Samarbeidet mellom landets nest største fiskeoppdretter og miljøvernorganisasjonen er uortodoks og byr på både muligheter og utfordringer.
– Dette er ikke noe teselskap. Det er veldig spennende diskusjoner, sier Sveier under Sats marint-konferansen i Bergen onsdag.
Flaskehals
Han peker på industriell satsing, herunder tilgang på store produksjonsarealer, som idag blant annet er båndlagt av skipsleder, som en flaskehals.
– Vi må ha store volumer, industriell produksjon, flere hundre tusen tonn våt vekt, for å lykkes, sier Sveier.
Samdrift
Ocean Forest har idag blåskjell- og tareproduksjon ved Lerøys oppdrettslokalitet Rongøy i Hjeltefjorden. Det er en lokalitet med samdrift, primært med laks, men også med leppefisk.
– Ser en på laksehistorien, så har det vært en suksess. Men bortsett fra kveite, hvorfor har ikke marint oppdrett lyktes? spør han, før han selv svarer: – Samarbeid, samarbeid, samarbeid.
Lærer av Tesla
– Kunnskap er makt, sier Sveier og viser illustrerende til elbilprodusent og børsrakett Tesla som gir fra seg alle sine patenter.
– Skal vi produsere blåskjell, må vi ha mottaksindustri. Vi greier ikke å produsere før vi har mottaksindustri, vi greier ikke å få mottaksindustri hvis vi ikke har produksjon. Det er litt som høna og egget dette, sier han og oppfordrer de marine oppdretterne om å løfte i flokk.