Teknologiskiftet

Kommentarer
863

Under AqKva-konferansen på Stord nylig var det invitert to brautende bergensere: Frank Aarebrot og Hans Wilhelm Steinfeld. De snakket med pondus. Høyt og lenge.

Les også: – Russerne knekket primærnæringene sine i 1930

Frank Aarebrot sa da blant annet «nordmenn har ikke brukt hodene sine siden Svartedauden. Oppdrettsnæringen må nå bruke gode tider på å investere».

Historikeren Aarebrot setter dette naturligvis på spissen. Oppdrettsnæringen har lenge blitt kritisert for ikke å fornye seg og legge til rette for innovasjon. Tidvis med god grunn.

Men dette er i ferd med å endre seg.

Low tech vs high tech
Når Sølvtrans og Rostein kontraherer nye brønnbåter, er det ikke akkurat badekar de bygger. De seiler laksen i lukkede tanker. Hver båt består av teknologipakker til 150 millioner kroner. Fiskens velferd, men også spredning av lus og sykdommer står sentralt.

Lusebekjempelsen er kanskje den største driveren for innovasjon i næringen. De store oppdrettsfirmaene har svært omfattende budsjetter satt av til dette. Og ideene følger pengene.

Låner fra olje
Oceas Thermolicer har fått mye spalteplass. Stingrays luselaser likeså. Sistnevnte henter kunnskapen sin fra olje- og offshorenæringen. Det gjør AQS også, når de nå chartrer supplyskip for intensiv bekjempelse av lus.

De tvinges til å tenke nytt. Som fôrselskapene må, når Peru stenger sitt omfattende fiskeri etter anchovetas. Dette stiller krav til nye marine råvarer og tankegods. Fôrprodusentene settes på prøve. BioMar møter dette ved å kjøpe krillråvarer fra Aker Biomarine. Sistnevnte høster dette fra verdens største marine biomasse – 500 millioner tonn krill i det iskalde og rene Sørishavet.

Vaksine
Evig eiet kun et tapt omdømme, heter det. Oppdrettsnæringens bruk av antibiotika på slutten av 80-tallet henger fortsatt ved næringen – til tross for at det knapt brukes. Det kan oppdretterne takke vaksineprodusentene, som MSD Animal Health, Pharmaq og Novartis, for. Det knytter seg forresten spenning og interesse til sistnevntes kommende DNA-baserte PD-vaksine.

Fiskehelseselskapenes evne til å detektere sykdom – før det slår ut i fisken er et annet eksempel på innovasjon. Bare spør Patogen i Ålesund.

I luften og under vann
På anleggsiden har vi skrevet om både ROV (miniubåter) og droner. I pakkeriene jobber robotene, i full fart med å automatisere logistikken for å tilpasse seg en stadig tøffere internasjonal konkurranse.

Så noe har da skjedd siden det kom et skip til Bergen i 1349.