Tirsdag formiddag åpnes de årlige Sjømatdagene på Hell, like ved Værnes flyplass. Det er 20 års jubileum i år for arrangør NSL, og åpningstaler er fiskeriminister Elisabeth Aspaker. Aspaker legger i sitt innlegg særlig vekt på det såkalte Tveterås-utvalget som ble nedsatt av den forrige regjeringen.
– Det er tverrpolitisk enighet om at noe må gjøres med lønnsomheten i fiskerinæringen, sier Aspaker, vel vitende om at utvalgets forslag og konklusjoner har vært utsatt for kritikk fra flere hold de siste ukene.
– Vi har et lønnsnivå som er 50 prosent høyere enn våre samarbeidspartnere, påpeker hun.
Deltakerloven
– Til alle dere som er kritisk til utvalget vil jeg si: Status quo er intet alternativ. Er dere uenige, må dere komme med forslag.
Kritiske røster har stilt hyppige spørsmål ved en endring av deltakerloven. Aspaker avviser at fiskeressursene i fremtiden vil bli eid av børsen eller av utenlandske investorer.
– Det er ingen som eier fiskeressursene. Kravet om nasjonalt og norsk eierskap skal opprettholdes, understreker hun, og gjør det klart at hun ikke gjør kompromisser her.
Nedtur for olje
Bakteppet med en oljepris på 49 dollar fatet aktualiserer rammebetingelser og lønnsomhetsfokus for sjømatnæringen.
– Vi har lenge visst at oljeinntektene vil passere toppen, derfor har regjeringen styrket forskning og innovasjon. For fem dager siden ga regjeringen meg grønt lys for en «masterplan» for marin forskning, sier hun.
Når det gjelder vekst i oppdrettsnæringen, viser hun igjen til rapporten «Produktive hav i 2050», som foreslår en femdobling av dagens produksjon.
– Vi deler visjonen om en flerdobling av produksjonen frem mot 2050, men da må vi bærekraft og miljøutfordringene håndteres. All industriutvikling setter fotavtrykk. Spørsmålet er hva som er akseptabelt, sier hun og legger til: – Leverandørindustrien til fiskeri og havbruk er faktisk den raskest voksende industrien vår.
Forutsigbar og bærekraftig
– For meg er det en forutsetning at den videre vekst skal være forutsigbar og bærekraftig, sier hun, og poengterer at svaret her kommer frem i den kommende Havbruksmeldingen.
– Regjeringen har satt ned et utvalg for å vurdere landbasert oppdrett. Denne har innstilt at oppdrett på land ikke skal være antallsbegrenset og ikke ta vederlag. Også den tar vi med oss i den kommende stortingsmeldingen for havbruk. Vi tar sikte på at vi kan legge frem stortingsmeldingen før påske, og at Stortinget kan behandle denne i løpet av våren, sier Aspaker.