– Det er store avvik

Nyheter
1271

Ingve Karlsen trodde ikke sine egne ører, da han fikk høre at oppdrettsanlegget til Eide Fjordbruk, ved Ospeneset i Lindås kommune, hadde revet seg løs i stormen, og at det nå drev i Fensfjorden.

– Anlegget skulle hatt store marginer, jeg tenkte at dette ikke kunne stemme, sier han til Bergens Tidende.

Nytek
Og Karlsen burde vite. I 2013 hadde selskapet Akvasafe, som Karlsen både er daglig leder og medeier i, skrevet ut anleggssertifikatet.

I 2012 ble nye og strengere sertifiseringskrav innført for oppdrettsnæringen. Nytek-forskriften sier at ethvert anlegg må oppfylle en rekke strenge krav. Alle eksisterende anlegg måtte få på plass nye sertifikater, og for å ha fisk i anleggene må sertifikatene være på plass. De må fornyes hvert femte år.

– Problemet er at Nytek i stor grad er en papirprosess. De stiller mange krav til at papirene er i orden, men ikke nødvendigvis at utstyret er i samsvar med det sertifikatene sier, opplyser Karlsen til BT.

Strengere krav
Medeier i Akvasafe, Tore Birkeland, driver selv rådgivningsselskapet Sematek. Han har testet kjettingene som fortøyde anlegget i Fensfjorden. Kjettingene var nye i 2010.

– Denne er sertifisert fra leverandøren til å skulle tåle en belastning på 70 tonn, men da vi testet den nå ryker den på litt over 20 tonn, sier han.

Birkeland mener det bør stilles strengere krav til at utstyret som leveres holder det de er sertifisert for.

– I verste fall kan liv gå tapt, sier han.

Han understreker at det meste utstyret som leveres i dag er bra.

– Vi tester utstyret til alle nye anlegg vi jobber på for å sjekke at utstyret holder det de er sertifisert for, og det vi ser er at det er store avvik, sier han.