Etter ekstremværet Nina er det foreløpig meldt om fire hendelser der mer enn 100.000 oppdrettslaks og regnbueørret har rømt. Dette er svært uheldig. Rømt oppdrettslaks som gyter i norske vassdrag er ansett som en av de alvorligste truslene mot den genetiske integriteten til våre mange laksebestander, og regnbueørret er en art som ikke naturlig hører hjemme i norsk fauna, skriver organisasjonen i en pressemelding.
50-års storm
Ethvert oppdrettsanlegg skal være dimensjonert for å tåle påkjenninger som er så ekstreme at de kan forventes å inntreffe sjeldnere enn hvert 50. år, akkurat på den lokaliteten oppdrettsanlegget ligger. Dette kravet gjelder uansett anleggstype – stålanlegg, plastringer eller lukkede enheter.
Det er angitt fra meteorologisk hold at «Nina» var av typen ekstremvær som statistisk inntreffer hvert 20 år. Uten å kjenne til de faktiske belastningene anleggene har vært utsatt for, er det allikevel for tidlig å si at de burde tålt dette. Det kan være at utstyret har sviktet ved belastninger det burde ha tålt, men det kan også være at belastningene har vært større enn det utstyret er dimensjonert for, fordi enkeltlokaliteter kan ha opplevd miljøkrefter som overstiger 50-årsekstremene.
Dimensjonert
Det som nå er viktig å få kartlagt er hvilke krefter som har vært i sving, og ikke minst hvilke krefter som i sin tid ble lagt til grunn da anleggene som nå har opplevd rømming ble dimensjonert.
Vi har tiltro til at både oppdrettere, utstyrsleverandører og sertifiseringsselskaper følger Nytek-krav så godt de kan. Det store usikkerhetsmomentet er etter vår mening de grunnleggende miljødataene for bølger, strøm, vind og annet, som mates inn i modellene når de dimensjonerende kreftene skal beregnes. Frykten er at man tror at anleggene er dimensjonert for å tåle 50-årsværet, mens de i realiteten kanskje ikke engang er laget for å stå imot 20-årsværet.
Vi ber derfor myndighetene gi Standard Norge i oppgave å sammenkalle kvalifiserte ressurspersoner for å vurdere eksisterende krav til miljøundersøkelser i NS9415 på nytt, skriver Norske Lakseelver.
Miljøkrefter
Parallelt med dette må myndighetene kreve at alle oppdrettsselskaper foretar nye kartlegginger og målinger av miljøkrefter på alle sine oppdrettslokaliteter, for å sjekke at utgangspunktet for beregninger av de dimensjonerende kreftene er dekkende for de faktiske forholdene på lokalitetene.