Presenterer liste i slutten av januar

Nyheter
512

Lista kommer til å inneholde navn både på oppdrettsselskap og enkeltlokaliteter der det er ulovlig mye lakselus, skriver Adressa.no.

Vestlandet og Trøndelag
Foreløpig vil ikke Mattilsynet oppgi hvor mange anlegg det kan dreie seg om. Men det er først om fremst oppdrettere i Nord-Trøndelag og sørover til og med Rogaland det handler om. Det er der lakselusproblemet har vært størst.

Pålegg om halveringen av biomassen på enkeltlokaliteter kommer nå etter at andre tiltak ikke har virket godt nok. Oppdretterne må hver uke rapportere inn hvor mye lus de har i anleggene. Oversikten viser at flere oppdrettere og lokaliteter ikke klarer å holde seg til forskriften som sier at det skal være færre enn 0,5 voksen hunnlus i gjennomsnitt per fisk i et anlegg.

– Næringen har vist til at det jobbes med å redusere lusemengden med både medikamentelle og ikke-medikamentelle metoder som bruk av leppefisk. Men det går ikke fort nok. Enkelte lokaliteter slipper ut for mye lus og utgjør smittefare for andre anlegg. Det vi gjør nå er å ta for oss dem det gjelder, og ikke skjære alle oppdrettere over én kam, sier Bjørn Røthe Knudsen, regiondirektør for Mattilsynet Trøndelag, Møre og Romsdal.

Kraftig virkemiddel
– I de tilfellene vi mener at selskapene ikke har kontroll, vil vi så gjøre vedtak om halvering av mengden fisk på de aktuelle lokalitetene, sier Røthe Knudsen.

Han påpeker at prinsippet er å bruke et kraftig virkemiddel for å understreke selskapenes ansvar.

Røthe Knudsen vil ikke si at det er for mye fisk i merdene, men bemerker at det er en sammenheng mellom lusemengde og antall fisk.

– Det finnes selskaper med dårlig driftskontroll og ikke klarer produsere i henhold til bestemmelsene. Etter et pålegg om halvering av biomassen får de muligheten til å vise om de klarer det med mindre fisk, sier han videre til Adressa.no.