Oppdrettere har ulike definisjoner på hva en stor settefisk er og det har oppstått en diskusjon rundt beste strategi for å produsere den.
– Det er viktig at vi snakker samme språk og har de samme definisjonene når vi skal utvikle settefisknæringa. Erfaringen viser at slike konferanser er nyttige for å skape en felles forståelse, forteller prosjektleder Stian Aspaas fra SINTEF.
Felles utfordringer
Det er flere spørsmål som må diskuteres for at settefisknæringa skal kunne utvikle seg på best mulig måte. Kan vi oppskalere dagens teknologi for å håndtere en stor settefisk, eller er det behov for innovasjon? Skal den store settefisken produseres i lukkede sjøanlegg, eller skal den holdes på land? Skal man i så tilfelle bruke ferskvann eller sjøvann? Og vil forvaltningen legge til rette for denne type produksjon? spør SINTEF i en pressemelding.
Aspaas håper å samle et like entusiastisk lag som i 2014 til disse diskusjonene; – I fjor kom det 260 deltakere for å diskutere teknologiutvikling i settefisknæringen. Det viste at en slik møteplass var veldig ønsket, og vi tror at årets program vil være like aktuelt og engasjerende.
Mye laks krever mye smolt
Stor settefisk er spådd en betydelig rolle i forhold til bedre utnyttelse av konsesjoner og reduksjon av smittepress. Konferansen vil ha innlegg og diskusjoner om hvilken strategi som er best egnet for produksjon av stor settefisk og hvordan logistikkutfordringer kan løses.
– Vi vil også sette fokus på tiltak for å unngå rømming når settefisken blir større og spredningen øker, sier Aspaas. Blant annet vil oppmerksomheten rundt sporing av rømt fisk og konsekvensene en merkeløsning vil ha for settefiskoppdretteren diskuteres.
TEKSET arrangeres i Trondheim 3-4. februar 2015. Konferansen arrangeres av SINTEF Fiskeri og havbruk i samarbeid med Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond og Norges Forskningsråd.