ILA bekreftet hos Nordlaks

Nyheter
663

For å forhindre smittespredning er lokalitetene pålagt restriksjoner som blant annet forbud mot flytting av fisk uten særskilt tillatelse. Dessuten er alle involverte aktører i det aktuelle området varslet, forteller seniorinspektør Erna Sommerhaug ved distriktskontoret for Vesterålen, opplyser Mattilsynet.

Veterinærinstituttet varslet Mattilsynet om mistanke om ILA på bakgrunn av positive laboratoriefunn for ILA den 28.11.2014.

Mattilsynet tok ut nye prøver som ble sendt til Veterinærinstituttet for verifisering av sykdommen. På grunnlag av analyseresultater fra Veterinærinstituttet 10.12.2014 har Mattilsynet stadfestet diagnosen ILA ved lokalitet Finnkjerka S.

Infeksiøs lakseanemi (ILA) forårsakes av et virus som sannsynligvis er av samme familie som influensavirus. ILA-viruset kan føre til sykdom hos laks, men har ingen betydning for folkehelsen.

Lokaliteten er publisert på Veterinærinstituttet: Interaktivt kart over PD og ILA-tilfeller (pågående utbrudd).

Det vil opprettes et kontrollområde bestående av en bekjempelsessone og en overvåkingssone for havområdet. Lokale tilpasninger for blant annet topografi og strømforhold vil legges til grunn for kontrollområdets utbredelse, og det forventes en utstrekning på cirka 10 km fra påvist lokalitet.