Wathne er ikke overrasket over konklusjonene i rapporten, men er glad for at vitenskapskomiteen er så tydelig på at laks er sunt å spise.
– Vi vet at oppdrettslaksen er sunn og god, men det er en trygghet for forbrukerne når myndighetene nok en gang bekrefter det. Samtidig er det en anerkjennelse av jobben havbruksnæringen har gjort i mange år, sier han.
Helsegevinster
Risikovurderingen VKM har foretatt på oppdrag fra Mattilsynet viser at helsegevinstene ved å spise fisk klart oppveier den ubetydelige risikoen som dagens nivåer av miljøgifter og andre kjente fremmedstoffer i fisk representerer.
VKM konkluderer med at det er godt dokumentert at fisk beskytter mot hjerte- og karsykdom. Fisk bidrar også positivt til utviklingen av nervesystemet hos foster og spedbarn.
De viktigste miljøgiftene i villfisk og oppdrettsfisk er PCB, dioksiner og kvikksølv. Det er ikke grunnlag for å si om nivåene i villfisk har endret seg siden 2006. Nivåene i oppdrettslaks har gått ned fordi innholdet i fôret er endret. Oppdrettslaks inneholder i dag mindre miljøgifter enn fet villfisk.
Bekrefter NIFES
VKM-rapporten bekrefter den ferske undersøkelsen fra NIFES som også viser at innholdet av uønskede stoffer i oppdrettsfisk er svært lavt, og at trenden fortsatt er fallende.
– Det ligger tiår med forskning og utvikling bak våre fôrprodukter. Vi vet nøyaktig hva oppdrettslaksen spiser, og derfor vet vi også at det er trygg mat, sier Wathne.
Ifølge NIFES anbefaler norske helsemyndigheter å spise to til tre fiskemiddager i uken, og halvparten av dette bør være fet fisk.
Viktig kilde til omega-3
Som en konsekvens av at andelen vegetabilsk innhold i fiskefôret er økt, er marint omega-3 i laksen redusert gjennom de senere årene, men NIFES understreker at oppdrettslaks fortsatt er en viktig kilde til omega-3.
– Det er uansett mer omega-3 i oppdrettslaks enn i så godt som noen andre kilder. Laks er fortsatt noe av det sunneste man kan spise, og for veldig mange den viktigste kilden til omega-3, sier Wathne.