La oss med en gang få slått fast tre fakta:
– Det finnes ingen andre godkjente vaksiner mot PD enn den MSD leverer.
– Det viktigste våpenet mot PD, vaksinen, benyttes ikke i Trøndelag.
– Der vaksinen brukes har den god virkning, selv om forholdene ikke er optimale.
Ukritisk Reppe
I kronikken fremstår Reppe, og dermed NSL, som en ukritisk heiagjeng for Pharmaq. Han vil i praksis endre det norske og internasjonale regelverket rundt patentering og han foreslår tiltak som ikke vil ha noen virkning på PD-situasjonen i Norge.
Finnes kun en godkjent vaksine
Når NSL angriper MSD for at Pharmaq ikke har markedsføringstillatelse for sin PD-vaksine, så er det feil adressat. Det er myndighetene ved Statens Legemiddelverk som ikke har gitt markedsføringstillatelse. Det har ingenting med MSDs patent å gjøre.
Det er hele fem år siden Pharmaq leverte inn søknad om markedsføringstillatelse, og de har kjørt feltforsøk i kommersielle anlegg med vaksinen. Men har altså ikke klart å overbevise myndighetene at de har en vaksine som kan godkjennes for salg. Det er ikke MSD sin feil.
Det er ikke bare Statens Legemiddelverk som ser at Pharmaq sliter med å overbevise. I tillegg til at Pharmaq har tapt alle rettssaker så langt knyttet til patentet, har de to ganger prøvd å få tvangslisens. Det har de ikke fått. I så tilfelle måtte de ha bevist at de hadde en superior vaksine, og slike bevis er ikke fremlagt.
Bruk det viktigste våpenet
Reppe skriver at ”skal en vinne krigen må en ha mer enn ett våpen i arsenalet”. En god start ville ha vært å bruke det viktigste våpenet som eksisterer; nemlig PD-vaksinen. Den brukes kun unntaksvis i Trøndelag. Norge sitter og ser på at en svært smittsom sykdom sprer seg nordover, uten å vaksinere i det fylket der økningen i antall tilfeller øker hurtigst. Ingen vaksiner kan fungere før de tas i bruk.
I Hordaland, der anleggene står tettest, er mindre enn 80 prosent av fisken vaksinert mot PD. Dette gir sannsynligvis ikke tilstrekkelig flokkimmunitet mot en så smittsom sykdom. Til tross for langt fra optimale forhold, der også fisk settes ut i områder der det allerede står tidligere generasjoner PD-infisert fisk, ser vi en reduksjon i dødelighet. Dette har også fiskehelsetjenester uttalt seg om i media. MSD sin PD-vaksine gir et viktig bidrag i bekjempelsen av en av de dyreste fiskesykdommene som finnes. Og neste år bidrar vi enda mer, gjennom en helt ny vaksine som kombinerer PD-vaksinen med multi i ett stikk.
Ønsker dialog med NSL
Reppe skriver at NSL stiller seg til disposisjon på vegne av oppdrettsnæringen for utøvelsen av en meglerrolle i denne saken. Vi i MSD, som bruker betydelige ressurser hver eneste måned på forskning på PD, ønsker gjerne å samarbeide med NSL om å bekjempe PD. Men NSL sin rolle er ikke å erstatte rettssystemet eller offentlige myndigheter som behandler fagtvister og juridiske tvister.
Det NSL kan bidra med er å sørge for at den eneste godkjente PD-vaksinen tas enda mer i bruk, og til at oppdrettsnæringen bruker alle tilgjengelige virkemidler for å begrense videre spredning. Uttalelsene i gårsdagens Dagens Næringsliv og kronikken i Intrafish og iLaks i dag er ikke konstruktiv, men etter vår mening en byrde for næringen. Tiltak og krav må være faktabaserte. Det har vært nok ukritisk synsing om norsk havbruksnæring de seneste årene.
Vi tar gjerne et eller flere møter og en videre dialog med NSL. Vi har felles mål, nemlig å bidra til at sykdommer kommer under kontroll slik at havbruksnæringen kan ha en bærekraftig vekst i årene fremover.