– 40 prosent av svinnet i lakseoppdrett skyldes håndteringa av fisken

Nyheter
1161

– 40 prosent av svinnet i lakseoppdrett skyldes håndteringa av fisken, og det meste av håndteringa kan knyttes til lusebehandling.

Det mener daglig leder i Fishguard, Geir Olav Melingen, etter at han har deltatt på ei samling i Finnmark med bedriftens kunder fra NRS, Grieg og Cermaq. 30 personer drøftet smolt, smoltkvalitet og svinn i oppdrettsnæringa generelt. Diskusjonen gikk også høyt om lus, etter at det ble kjent at bioassay og PCR-testing viser at resistent lus nå er på veg oppover langs finnmarkskysten.

– Jeg vil fremheve viktigheten av å møtes på denne måten og utveksle erfaringer, slik at vi kan jobbe sammen mot lus, sier Melingen til Fishguards eget nyhetsbrev.

– Finnmark har en langt bedre situasjon med henblikk på lus enn det resten av landet har, understreker Melingen. Han vil ikke rope lusealarm. For fiskens del er det nemlig større risiko forbundet med tiltakene mot lus, enn selve lusepåslaget.

Problemer med lus
– Svinnprosjektet til Mattilsynet viser at cirka 40 prosent av svinnet går direkte på smoltkvaliteten. Rundt 40 prosent skyldes håndteringa av fisken, mens omlag 20 prosent kommer av infeksiøse tilstander, opplyser Melingen. Dette samsvarer godt med erfaringer gjort hos Fishguard også.

– Problemet er at det meste av håndteringa i dag er lusehåndtering. Det er lusetelling og lusebehandling. Så lusa har mer å si for svinnet enn man kanskje først tenker, legger han til.

– Hva kan man gjøre med det?

– Jeg tror det er viktig at veterinærene jobber tettere sammen med oppdretterne under behandlinga. Når veterinæren er tilstede på mærkanten, så er han også i stand til å kvalitetssikre behandlinga og komme med råd slik at den blir optimal og belastninga på fisken minimal, fremhever Melingen.

Svak smolt
– I tillegg må man ha i bakhodet at smolt av dårlig kvalitet også er dårligere utrustet til å stå i mot lakselus, enn det smolt av god kvalitet er, påpeker han.

Finnmarksoppdretterne diskuterte også svinn generelt og der ble smoltkvalitetens rolle for verdien i produksjonen tatt opp. Cirka 20 prosent av norsk produksjon går tapt i svinn.
40 prosent av svinnet går altså direkte på smoltkvaliteten.

– Hvor bevisste er driftslederne på dette?

– Vi mener det er viktig at drifts- og regionlederne blir involvert tettere i spørsmål om smolt. De må lære seg å stille grunnleggende krav til smoltkvaliteten. Bestemme hva som er god smolt og forklare for settefiskanleggene hva som skal til for at de skal lykkes i sin produksjon av god matfisk, forteller Melingen engasjert.

– Her ser vi langs hele kysten at det er et stort forbedringspotensial, legger han til. – Et annet problem som driftslederne var enige om, er at der de mottar dårlig smolt, så presterer ikke den fisken som overlever optimalt, påpeker Melingen.