Klima- og miljødepartementet har bedt Miljødirektoratet svare på flere spørsmål om miljøeffekter av gruvedrift i Engebøfjellet og sjødeponering i Førdefjorden i Sogn og Fjordane.
Nordic Minings forslag til reguleringsplan for Engebø er vedtatt av Naustdal kommune og Askvoll kommune. Innsigelsen til reguleringsplanen ble sendt til daværende Miljøverndepartementet for endelig avgjørelse. Planavdelingen ble i 2013 flyttet til Kommunal- og moderniseringsdepartementet. De er overordnet planmyndighet som skal gjøre den endelige avveiningen i denne saken.
Dersom Kommunal- og moderniseringsdepartementet godkjenner reguleringsplanen, kan miljømyndighetene behandle søknaden fra Nordic Mining etter forurensningsloven.
Det er fremmet innsigelse til Nordic Minings foreslåtte reguleringsplan for gruvedrift i Engebøfjellet i Naustdal kommune. Virksomheten gjennomførte i etterkant tilleggsundersøkelser for å skaffe ytterligere informasjon som grunnlag for avgjørelse i plansaken.
Klima- og miljødepartementet ba Miljødirektoratet vurdere den nye informasjonen, etter brev fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Miljødirektoratet sendte departementet sin vurdering 4. november.
– Vi ga en rent miljøfaglig vurdering av planene om gruvedrift i Engebøfjellet og sjødeponering i Førdefjorden. Vi gjorde ikke en fullstendig avveining av miljøhensyn opp mot andre samfunnsmessige hensyn, slik vi skulle gjort dersom vi hadde saken til behandling etter forurensningsloven, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.
12. november sendte Nordic Mining et brev til Klima- og miljødepartementet med kommentarer til Miljødirektoratets brev. Departementet har bedt direktoratet kommentere på dette, samt besvare ytterligere tilleggsspørsmål.
– I vårt svar utdyper vi miljømessige effekter av tiltaket. Vi gjør blant annet en vurdering av sannsynligheten for at deponiet medfører at målene i naturmangfoldloven paragraf 5 ikke nås. Målet er at artene og deres genetiske mangfold ivaretas på lang sikt, og at artene forekommer i levedyktige bestander i sine naturlige utbredelsesområder, skriver Miljødirektoratet på sine hjemmesider.
– For artene pigghå og blålange er overbeskatning årsaken til at de står på norsk rødliste for arter. Begrensning i fisket er viktigste tiltaket for å snu bestandsutviklingen. Tap av gyte- og oppvekstområde i Førdefjorden kan medvirke til at det tar lenger tid før fiskeribegrensing får den ønskede effekten. Det vil være en ekstra belastning for arter som er truet, heter det videre.
– Det er likevel grunn til å tro at det er liten sannsynlighet at dette medfører at forvaltningsmålet i naturmangfoldloven paragraf 5 ikke nås for disse artene, sier miljødirektør Ellen Hambro.
Miljødirektoratets brev omtaler Førdefjorden som helhet, mulighetene for restitusjon etter avsluttet deponering, artene som kan påvirkes av deponeringen, mulighet for bevaringstiltak utenfor leveområdet samt omtale av praksis i andre saker.
Nordic Minings foreløpige vurdering er at Miljødirektoratets tilleggsinformasjon er mer nyansert og mindre konkluderende når det gjelder mulige miljømessige virkninger.
– Usikkerheter som beskrives synes i betydelig grad å være av generell karakter. Miljødirektoratet understreker på nytt at alle forhold i tilknytning til Engebøprosjektet, herunder bl.a. industrielle, lokale og andre samfunnsmessige forhold, skal vurderes av Kommunal- og Moderniseringsdepartementet i beslutningsprosessen for reguleringsplanen. Nordic Mining vil gjennomgå tilleggsinformasjon fra Miljødirektoratet og gi eventuelle kommentarer til de berørte departementene, skriver gruveselskapet i en børsmelding torsdag.
Finansmarkedet reagerer positivt på meldingen fra Miljødirektoratet. Nordic Mining-aksjen er opp med over åtte prosent ved lunsjtider torsdag.