Ventureselskap med omfattende miljøansvar

Kommentarer
860

Environment. Safety. Innovation. Det er ordene Nordic Mining bruker om seg selv på sin hjemmeside. Det står unektelig i skarp kontrast til det miljøverstingstempelet som selskapet har fått i opinionen.

Mens Repparfjorden i Finnmark klargjøres for sjødeponi for gruveslam, arbeider det børsnoterte gruveselskapet Nordic Mining etter samme planer i den nasjonale laksefjorden Førdefjorden. Gruvedriften vil medføre et totalt utslipp på 250 millioner tonn gruveavgangsmasser.

Norge er ett av totalt fire land i verden som tillater dumping av gruveavfall i sjø. De andre landene er Tyrkia, Indonesia og Papa New Guinea. I kjernen står Nordic Mining.

Men hva er dette for et selskap?

Ung aktør
Nordic Mining ble spunnet ut av oljeselskapet Rocksource  i 2006. Samme år kjøpte Nordic Mining rettigheter til rutilforekomsten i Engebøfjellet fra Conoco Phillips Investment Norge. Endelig konsesjon for erverv ble gitt av norske myndigheter i januar 2007. Her, i Naustdal ved Førdefjorden, planlegges et omfattende gruveprosjekt hvis avfall skal deponeres rett i sjøen.

Nordic Mining kjøpte aksjemajoriteten (85 prosent) i Gudvangen Stein AS i 2007 og de resterende aksjene i 2009. Gudvangen Stein har operativ gruvevirksomhet og produserer industrielle og aggregerte produkter fra en underjordisk gruve. I juni 2008 kjøpte Nordic Mining 68 prosent av aksjene i Keliber Oy, et finsk selskap som har rettigheter og planer for utvinning og produksjon av litiumkarbonat i Finland. Fra 2012 har Nordic Minings andel av Keliber vært 38 prosent.

Det har ikke vært noen gullgruve. Nordic Mining, som holder til i kontorkomplekset Vika Atrium ved Munkedamsveien, like ved Aker Brygge, har omsatt for beskjedne 4,7 millioner kroner – og tapt 79,9 millioner kroner – de siste tre år.

Ingen sterke eiere
Så langt i år har selskapet tapt vel ti millioner kroner før skatt. Selv om selskapet er praktisk talt gjeldfritt, renner pengene ut. For Nordic Mining er avhengig av ett stort gruveprosjekt: Engebøfjellet ved Førdefjorden. Det var bakgrunnen for emisjonen på 16,8 millioner kroner som ble fulltegnet i går. Nå er Nordic Mining i stand til å ta i mot mer juling på børsen.

Aksjestrukturen i selskapet er fragmentert og vidåpen. Eierne er nærmest ansiktsløse. Den største eieren, med kun 7,2 prosent av aksjene, er en nominee-konto hos nettmegleren Nordnet. Nest største eier er aksjefondet Skagen Vekst (6,1 prosent), foran pensjonskassen MP Pensjon (5,1 prosent).

Investeringen har ikke vært innbringende for de involverte. Bare det siste året er aksjekursen i Nordic Mining nær halvert. Børsverdien er moderate 259,1 millioner kroner. Småpenger sammenstilt med de miljøskadene som sjømatnæringen i Sogn og Fjordane alene frykter fra sjødeponiet i Førdefjorden. Om ikke andre tiltak biter på gruveselskapet, er verdiene altså ikke større enn at videre vekstplaner kan blokkeres over børs.