Har levert overskudd siden 1922

Nyheter
591

De 10 siste årene har Egersund Sildoljefabrikk levert solide 290 millioner kroner i  overskudd til eierne, før skatt. Bare de to siste årene har det blitt et samlet overskudd på 98 millioner kroner, melder Sysla.no.

Egil Magne Haugstad.

– Vi er veldig godt fornøyde med driften av Egersund Sildoljefabrikk, den har faktisk gått med overskudd hvert eneste år siden starten i 1922, sier konsernsjef i Pelagia, Egil Magne Haugstad, til Sysla.

Gikk inn i Pelagia

Sildoljefabrikken er et datterselskap av Egersund Fisk, som i år er fusjonert inn i Pelagia-konsernet. Det betyr at fra 2014 blir sildoljefabrikken en del av konsernregnskapet. Haugstad ønsker derfor ikke å gi informasjon om hvordan den ligger an sammenlignet med de andre virksomhetene i Pelagia-familien.

I forbindelse med opprettelsen av Pelagia er mange av konsernfunksjonene flyttet til Bergen, og flere av datterselskapene opplever store endringer.

Men nede på kaien i Egersund går livet sin vante gang.

– Her er vi i ferd med å legge bak oss et nytt godt år, sier fabrikksjef Fredrik Andersen til Sysla.

Ingen sesongarbeidere

Den gode økonomien og driften gjør at han kan kjøre med den samme staben året rundt, enten det er høysesong i produksjonen eller ikke.

– Vi er 25 ansatte her, og alle har vi noe å gjøre om det ikke er full produksjon, sier han.

Påvirket av Peru

Konkurransen på fiskemelmarkedet er hard, og den er internasjonal. Og kravene til inntjening gjør at fôrprodusentene, kundene til fiskemelprodusentene, er på evig jakt etter ingredienser billigere enn fiskemel i pelletsproduksjonen.

– Samtidig øker oppdrettsbransjen sine volumer world wide, og særlig i Kina. Veksten i oppdrettsbransjen holder etterspørselen oppe, sier Andersen.

Også Peru er et nøkkelland for Egersund Sildoljefabrikk. Mandag kom nyheten om elendig ansjosfangst utenfor den søramerikanske Stillhavskysten. Det er godt nytt for Andersen.

– Peru er en av de store produsentene, når de produserer mindre kan det gi positive utslag for oss, sier han.

Feit fisk gir olje

Det er helst kolmule, tobis, øyepål og avskjær av sild, som havner i produksjonsanlegget i Egersund. Kapasiteten er 45 tonn i timen når alle sluser er åpne, og det trengs fem kilo fisk for å produsere ett kilo fiskemel.

Andelen fiskeolje varierer fra 0 til 30 prosent.

– Det avhenger av fiskeslag og når på året den fanges, som regel er fisken feitest om sommeren og tidlig på høsten, sier Andersen.

Kundene er først og fremst de norske fôrprodusentene Skretting, Biomar og Ewos, og noe går også til Felleskjøpet. Produktene selges gjennom Norsildmel i Bergen.

Fiskeriklynge

Egersund Sildoljefabrikk er en viktig del av fiskeriklyngen som befinner seg i sundet mellom Eigerøy og fastlandet, og mye av råvarene kommer fra søsterfabrikken Egersund Seafood på den andre siden.

– Fra dem får vi blant annet avkapp fra nordsjøsilden, mens for eksempel det meste av kolmule kommer fra bankene vest av Irland, sier Andersen.

Tidligere var det fem fiskemelprodusenter i Egersund-området, fabrikken Andersen styrer er den eneste gjenværende.

– Og vi har ingen planer om å gi oss, med dagens befolknings- og matvaresituasjon vil det alltid være plass for oss i næringskjeden, sier han.

Nøkkeltall Egersund Sildoljefabrikk

È

Tall i millioner kroner
2013
2012
Driftsinntekter 379,7 216,6
Driftsresultat 28,1 20,8
Resultat før skatt 41,6 56,1