Det skriver FHL i sitt innspill til ny folkehelsemelding som skal legges frem for Stortinget våren 2015.
FHL er eneste sjømatorganisasjon som har sendt innspill til Helse- og omsorgsdepartementet i denne saken.
– Helsemyndighetenes mål har lenge vært å øke inntaket at fisk i den norske befolkning. Til tross for det har inntaket ikke gått opp, men har muligens heller gått ned de siste årene. Derfor er det behov for et felles løft og samarbeid mellom myndigheter, produsenter og næringsorganisasjoner for å få sjømatkonsumet opp til det anbefalte nivået, heter det i brevet fra FHL.
– Det er ingen grunn til å legge skjul på at myndighetenes målsetning om å øke sjømatinntaket i Norge er fordelaktige ikke bare for befolkningen, men også for sjømatnæringen. Det er derfor ikke spørsmål om næringen ønsker å bidra, men om hvordan samhandlingen bør være for å nå målet om anbefalt inntak av sjømat i hele befolkningen, heter det videre.
FHL mener det vil være nærliggende å etablere samarbeid når det gjelder kommunikasjon til befolkningen om sjømat, ernæring og helse. Det forutsetter løpende og god kontakt mellom sjømatnæringen og helsemyndighetene, slik at begge parter kan bidra utfra sine ulike roller for å nå målsetningen om økt sjømatinntak. Dermed legger en i fellesskap til rette for at forbrukeren kan ta informerte og sunne kostholdsvalg.
– Et sunt kosthold synes å være av økende betydning for å forebygge de sterkest voksende helseutfordringene også i Norge. Satsning for å øke sjømatinntaket i befolkningen bør derfor også være et viktig element i stortingsmeldingen.
Fra FHLs innspill til Folkehelsemeldingen 2015