Ble ikke enige om fordeling av konsesjonspenger

Nyheter
610

Ordene tilhører hemneordfører Ståle Vaag. Han er leder i Strategigruppen i Kysten er klar. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom 11 trøndelagskommuner, som har som ambisjon å være «den mest spennende kystregionen i Europa».

I august samlet kommunene seg om et felles forslag om hvordan pengene fra den grønne konsesjonsrunden skulle fordeles. Alle kommunene var enige om at penger som kom til Trøndelag skulle fordeles på alle kommuner, uansett om de fikk nye tillatelser eller ikke. 60 prosent av vederlaget skulle etter planen fordeles mellom de kommuner som har oppdrettsvirksomhet i dag basert på MTB-en. 20 prosent skulle fordeles flatt mellom alle Kysten er klar-kommuner og 20 prosent skulle etter planen brukes til å fremme fiskeri- og kystsamfunn i området.

I høst har saken vært ute til behandling i kommunestyrene i de 11 kommunene. Der havarerte forslaget. Fire kommuner stemte imot den fordelingen som var foreslått. Det var kommunene Osen, Roan, Åfjord og Frøya som stemte nei. Dette var for øvrig de samme kommunene som fikk nye tillatelser i den grønne runden. Disse kommunene får dermed 10,7 millioner kroner hver fra staten.

Basert på forslaget fra Kysten er klar skulle 32,2 millioner kroner fordeles mellom alle 11 kommuner. De ville få fra 778.000 kroner (Ørland og Rissa) til 9,5 millioner kroner (Frøya). I tillegg skulle Fosen Regionråd og Orkdalsregionen tilgodesees med 4,28 millioner kroner hver.

Ståle Vaag sier til iLaks at han er overrasket over resultatet.

-Hitra, Hemne og Aure klarte i sin tid å bli enige om hvordan eiendomsskatten fra Ormen-lange skulle fordeles mens ulike regioner kjempet om å få prosjektet, men vi klarte ikke å bli enige når det gjelder oppdrett, konstaterer han.

Nettverk fjord- og kystkommuner (NFKK) anbefalte den modellen som Kysten er klar foreslo.

NFKK leder av Hitra-ordfører Ole Haugen. På en konferanse tidligere i høst argumenterte han for at alle kommuner burde få en bit av den «grønne» kaka.

Han viste til at Nærings- og fiskeridepartementet skulle gi midler til «berørte kommune eller dem som legger til rette for oppdrettsvirksomhet». Haugen pekte på at de som har tilrettelagt og fått sine arealer «besudlet» eller ikke har mer areal igjen, også burde få penger. Dette ville gi incitament og motivasjon for samarbeid over kommunegrenser, mente han. Men slik gikk det ikke.

Ifølge forslaget fra Kysten er klar skulle Hitra får 7,7 millioner kroner.