Det går fram av et av vedleggene som Nordic Mining har sendt til Nærings- og fiskeridepartementet.
Utslippene skjer via stoffet Magnafloc 155, som er polyakrylamid. I mineralindustrien benyttes polyakrylamid til gjenvinning av prosessvann fra mineralutvinning. Stoffet fører til at fine partikler klumper seg sammen og danner større aggregater.
Selskapet opplyser at det produseres 100.000 tonn av stoffet i EU hvert år.
-Ifølge EU regnes akrylamid som potensielt kreftfremkallende over konsentrasjoner på 0,1 prosent. I polyakrylamid er det en liten rest av akrylamid, men konsentrasjonen er under 0,1 prosent, og stoffet regnes derfor ikke som giftig, skriver Nordic Mining.
Opprinnelig planla Nordic Mining å bruke Magnafloc 155 på bare deler av prosessen. Dette har endret seg.
-Senere tester og anbefalinger fra kjemikalieleverandør, tyder på at det kan oppnås en mer effektiv flokkulering dersom Magnafloc benyttes på en større del av avgangsstrømmen. Da Nordic Mining gjennomførte flokkuleringstester ved NIVA i 2014, ble derfor flokkulering testet både for finavgang, og for hele avgangsmengden inkludert grovere partikler. Dette utgjorde bruk av henholdsvis 2,5 og 15 mg Magnafloc per kilo total mengde avgang. Testene der Magnafloc ble iblandet hele avgangsmengden ga et noe bedre flokkuleringsresultat og ble derfor anbefalt for det videre arbeidet, skriver selskapet.
Selskapet antyder derfor at de vil bruke mer Magnafloc. Selskapet mener økt bruk ikke er farlig og argumenterer slik:
-Nordic Mining vil poengtere at selv om Magnafloc benyttes for hele avgangsstrømmen med et forbruk som tilsvarer 15 mg/kg, så er konsentrasjonen av akrylamid fortsatt langt under grenseverdiene (PNEC). Dette er tilfelle selv om det tas utgangspunkt i at all akrylamid følger avgangen og er løst i vannfasen. Konsentrasjonen av akrylamid i utslippsåret vil være ca. 0,0014 mg/l, altså ca. 14 ganger lavere enn PNEC. Omlag 30 meter fra utslippsrøret vil konsentrasjonen være ca. 400 ganger lavere enn PNEC, noe som er lavere enn konsentrasjoner som kan forekomme i drikkevann. Dersom det skulle legges til grunn et forbruk av Magnafloc på 15 mg per kilo avgang, ville dette utgjøre et årsforbruk på ca. 60 tonn Magnafloc per år ved produksjon av 4 millioner tonn malm, skriver selskapet i vedlegget.
Selskapet understreker at det ikke er besluttet å bruk 15 mg magnafloc per kilo og antyder at prosessen kan bli enda renere.
-Det er fortsatt behov for et optimaliseringsarbeid for å bestemme beste anvendelse av Magnafloc i prosessen. Dette bør også testes i pilotskala. Samtidig er det klart at det alltid vil være en optimaliseringsprosess der det utvikles stadig mer effektive flokkuleringsmiddel og metoder. Det er naturlig at bruken av polyakrylamid kontinuerlig forbedres og optimaliseres for å sikre en størst mulig gjenvinning av ferskvann og best mulig synkeegneskaper for partiklene, skrives det i vedlegget.