Pelagia etablerer seg i Bergen

Nyheter
1961

Pelagia ble dannet i januar i år, og i løpet av året skal de tre selskapene Norway Pelagic, Egersund Fisk og Welcon fusjoneres inn i selskapet.

– Vi er antagelig verdens største selskap innen pelagisk fiskeindustri, sier daglig leder Egil Magne Haugstad i Pelagia til Sysla.

På tross av at ingen av de tre selskapene hadde kontor i Bergen, ble hovedkontoret til fiskerigiganten lagt nettopp hit.

Valgte bort Oslo

Valget falt på Bergen av flere grunner.

– Et sted med hovedkontor må ha en viss størrelse, slik at du kan rekruttere arbeidskraft i det omfanget som trengs. Derfor var det ikke aktuelt å legge hovedkontoret til Egersund, der jeg kommer fra. Egersund er rett og slett ikke stort nok for en sånn virksomhet, sier Haugstad.

Krav til infrastruktur og god logistikk var også på listen.

– Vi kunne lagt det til Oslo, men i Bergen er det et stort maritimit miljø, og eierne er kystbasert. Summen av vektingen gjorde at valget falt på Bergen, sier den daglige lederen.

Tvangsflyttet

Austevoll Seafood og Kvefi eier halvparten hver av Pelagia, som sysselsetter 900 årsverk. Selskapet håndterer cirka 8 milliarder pelagisk fisk, som sild og makrell, i året, og har en brutto omsetning på rundt 8 milliarder kroner.

Så godt som alle de 30 ansatte ved det foreløpige hovedkontoret på Bryggen er tvangsflyttet. De fleste har kommet til Bergen fra Austevoll, Ålesund, Egersund eller Måløy.

– Vi er i gang med den krevende øvelsen å samle oss her. Vi må huske at så godt som alle ansatte i Bergen i utgangspunktet har arbeidet for oss andre steder i Norge, sier Haugstad.

Selskapet er i ferd med å ansette nye personer til ulike kontorfunksjoner. Når de flytter inn i nye lokaler i Bradbenken neste år, skal de være rundt 50.

Nedleggelser

Halvparten av det Pelagia leverer er hel fisk til konsum, der så godt som alt eksporteres ut av landet. Den andre halvparten er fiskemel og fiskeolje til fiske- og dyrefôr.

Pelagia har rundt 20 produksjonssteder langs norskekysten og Nord-Atlanteren. Flere av dem blir nedlagt i forbindelse med fusjonen. Det gjelder blant annet Norway Pelagic sine sildemottak på Sommarøy i Troms og i Bodø.

I tillegg er sildemottaket på Karmøy lagt i såkalt møllpose, som vil si at driften inntil videre er stanset.

– Når vi har så mange produksjonsanlegg, er det viktig å få utnyttet dem best mulig. Dermed vil det bli en konsentrasjon noen steder. Her på Vestlandet satser vi på Måløy og Egersund. Andre steder kan produksjonen bli mer sesongbasert eller med enklere produksjon, sier Haugstad.

Om Pelagia

  • Selskapet ble dannet i januar i år, som et resultat av Kvefi og Austevoll Seafood la inn eierskapet til de tre selskapene Norway Pelagic, Egersund Fisk og Welcon i Pelagia.
  • Innen nyttår blir de tre selskapene fusjonert inn i Pelagia som en operativ samlet enhet.
  • Håndterer cirka 8 milliarder pelagisk fisk i året.
  • Pelagisk fisk er fisk som jager fritt i havområdene. Mest kjent er sild, makrell, lodde og brisling.
  • Halvparten av fisken til Pelagia går direkte til konsum, mens den andre halvparten går til produksjon av fiskemel og fiskeolje.
  • Har lokaliteter i Shetland, Skottland, Irland, Danmark, Ukraina, Hellas og Tyrkia, i tillegg til 20 produksjonssteder eller mottak i Norge.