Ute skinner en skarp høstsol fra skyfri himmel. Inne på Akvariet i Bergen har Stingray Marine Solutions offisielt lansert laserkanonen som de håper skal endre bekjempelsen av lakselus.
– Jeg kan ikke tenke meg en bedre plass i hele Norge å lansere dette produktet enn akkurat her, sier daglig leder John Arne Breivik – med kjønnsmoden storlaks svømmende motstrøms bak glassmontrene like ved.
Les også: Stingray ruller ut laserkanonene
Han har tatt med seg hele det 16 manns Stingray-teamet over fjellet for å møte potensielle kunder. Selskapets første produkt, laser-nodene, har fått mye oppmerksomhet i mediene.
– Vi produserer 50-100 noder i 2015, og øker til 100-200 i 2016, forteller han, og legger til at det er muligheter for å trappe opp produksjonen ytterligere på dagens lokaliteter.
Nye applikasjoner
Breivik avslører imidlertid at høyteknologibedriften ikke vil nøye seg med ett produkt.
– Vi vil komme med nye applikasjoner, sier han. Produktene han spesifikt tenker på er i første rekke optisk telling av lakselus og biomassetelling.
– Vi vil tilby telling av lakselus på HD-bilde. En kan sitte inne i fôrflåten med kaffekoppen i hånden og telle lus, sier Breivik.
Unngår skader
Dagens metode for lustelling innebærer håndtering av fisk. Dette kan i visse tilfeller true fiskevelferden og gi skader på fisken. Typiske skader er skjelltap, sår, og lenger nord på kysten kan frostskader ramme gjellene. Skader som alle kan senke fiskens immunforsvar og øke risiko for sykdom.
– Vi har ambisjoner om å beregne biomasse, sier han engasjert foran en forsamling i stor grad bestående av oppdrettere og fiskehelsepersonell.
Sunnmøringen Breivik er på jobb – og selger det han kan.
– De bildene vi er i stand til å levere er ikke tatt før. Dette er et paradigmeskifte. Bildene gir et mer representativt bilde enn med kastenot.
Stingray biomassemåling
– Jeg vet ikke om noen miljøer i Norge som har 15-20 mann som kun jobber med lusbekjempelse. Laser brukes til nedskyting av Scud-raketter og avtegning av avstander. Det er ingen tvil om at vi med laserteknologi og bilder er klare til å ta dette et steg videre, sier Breivik.
– Nå er vi klare til å ta biomassemålingene videre til der de hører hjemme: Det er ikke med avbrudd i produksjonen, understreker han.
Game changer?
– Vi har laser til å skyte lus, og til våren og sommeren vil vi få ut et par applikasjoner til, oppsummerer han.
Stingray mener alvor med sin optiske tilnæring til lus og biomasse.
– Vi har hatt et sterkt fokus på belysning. Vi jobber med profesjonelle fotografer som har et helt annet fokus på belysning og lukketid, sier Brevik til iLaks.