– Lederartikkelen viser to helt sentrale forhold: Nummer én er at avisen overhode ikke har helhetskunnskap om en av de næringene avisen faktisk dekker, nummer to; den viser at Fiskeribladet Fiskaren også nå er blitt en kaffe latte-avis, sier han. Med det mener han at det er en avis som er bemannet med bymennesker, med bymenneskers holdninger og bymenneskers utfordringer med å se hvordan ting faktisk henger sammen.
Les også: Ramsalte angrep på oppdrettsnæringen
Han er oppgitt. Det er ikke første gang.
– Det som er det illevarslede med artikkelen er at den viser igjen at FBFIs ledergruppe ikke har den nødvendige kunnskap til å faktisk skrive om de forhold de skriver om, sier han og peker, i likhet med Nordlaks’ styreformann Jostein Refsnes, på vurderingene rundt lusegrensen.
Ingen kritiske vinklinger
– Det interessante oppe i dette er at de ikke stiller ett kritisk spørsmål til de som både har satt 0,1-grensen og de som proklamerer 0,1-grensen. Ikke på noe som helst tidspunkt har vi sett en kritisk innfallsvinkel i Fiskeribladet Fiskaren til det kunnskapsmessige bak det å sette en grense på 0,1 lus per fisk, påpeker Søfteland overfor iLaks.
– Fiskeribladet Fiskaren har selvfølgelig sin fulle rett til å komme med et angrep på havbruksnæringen. Man skal ikke la seg provosere av at noen angriper en som næring, men da må en kunne forvente at angrepet både er konstruktivt og at det bygger på faktisk kunnskap. Det gjør det ikke i dette tilfellet. Og da blir det egentlig et rent og skjært selvmål.
Eid av IntraFish
Søfteland merker seg også at avisen er en del av mediekonglomeratet IntraFish Media.
– Når vi vet at det stort sett er den samme redaksjonen som sitter i IntraFish som i Fiskeribladet Fiskaren, så blir jeg som næringsaktør usikker på det mediets redaksjonelle vinkling. Det er helt klart at jeg som næringsaktør kan ikke være med å finansiere et organ som er så unyansert i sin journalistikk som FBFI her legger til grunn.
Søfteland mener IntraFish Media rir to hester.
– Jeg tror det er viktig at Fiskeribladet Fiskaren og IntrFish tydelig avklarer sine ståsteder overfor havbruksnæringen. For når FBFI formelig går ut og «henger» havbruksnæringen, og disse to enhetene er underlagt samme eier, så må de to mediene avklare sitt ståsted og sine roller overfor sine lesere og kunder.
– Det er kjempetrist for utviklingen av resursene som ligger langs norskekysten, og en trist sorti for en 90-år gammel avis, avslutter Søfteland.
iLaks har prøvd, men har foreløpig ikke lyktes i å få en kommentar til saken fra redaktør Øystein Hage i Fiskeribladet Fiskaren.