Pionérene: Olav Svendsen

Nyheter
1868

Olav Svendsen var ikke mer enn 14 år gammel, da han i 1937 begynte å ta i mot tang og tare på kaien i Øklandsvågen. Faren, Ole Svendsen, ga sønnen snart ansvar for mottaket av villaks og hummar, som hadde vært grunnlaget for det gamle handelsstedet Øklandsvågen i flere hundre år.

På vestsiden av Bømlo, med Nordsjøen rett inn, høstet en av havet.

En ung utgave av Olav Svendsen. Foto: Bremnes Fryseri.

Fiskemottak
I 1946 ble det satt i gang utbygging, og virksomheten ble flyttet over vågen til Kvednavikjo. Her, i den trange Kvednavokjo, ble det anlagt et allsidig fiskemottak. Under navnet Bremnes Fryseri tok en i mot makrell, kjøpte utstyr til hermetikkfabrikk og la ned makrellrogn på boks. Det var mottak av reker, krabbe, størje og sei. Det store pigghå-eventyret startet midt på 1950-talet, og skulle vare i nær 30 år. Kvednavikjo ble verdas største pigghå-mottak.

Svendsen så tidlig mulighetene som lå i fiskeoppdrett.

– Det startet med ørret, faktisk så tidlig som på 50-tallet, sier Olav Svendsen til forfatter Kristine Sele i boken «…Og eg fann på dette her – Bremnes Fryseri gjennom 60 år».

Via ørret….
– Klekkingen gikk bra, yngelen kom fram og levde av plommesekken. Men når den var oppbrukt, fikk vi ikke mat i den. Vi hadde ikke brukelig fôr på den tiden, sier han videre. Dette problemet ble løst i 1964, da Skretting laget små pellets til ørretyngel.

Etter tidlige forsøk med bekkeørret, begynte Svendsen tidlig på 60-tallet å importere ørretrogn fra Danmark.

– Hver eneste vår, rundt påsketider, tok jeg ut alle setene i bilen og kjørte til Danmark. Jeg reiste over Kristiansand og stuet bilen full av rogn. På det meste hadde jeg 1,5 millioner rogn av regnbueørret med meg hjem, forteller han.

…til laks
Ungfisken ble fôret opp til matfisk i en avstengt våg utenfor Øklandsvågen. Det ble en suksess. På midten av 70-tallet startet Bremnes opp med oppdrett av laks.

Anlegget i Kvednavokjo ble stadig bygget ut. I 1989 fikk de egen foredlingsvirksomhet på stedet. Seinere utviklet selskapet salgssuksessen og merkevaren «Salma», som den dag i dag produseres her.

I 1996 fikk Olav Svendsen Kongens Fortjenestemedalje i gull.

Etterkommerne etter Olav Svendsen har nå tatt over eierskap og ledelse i selskapet. Oppdrettsdivisjonen Bremnes Seashore har idag 21 konsesjoner og tre settefiskanlegg i Hordaland og Rogaland.