Cargill om bærekraftig fôr: – Viktigere å gjøre det riktig enn å gjøre det fort

Nyheter
0

Cargill støtter samfunnsoppdraget for bærekraftig fôr, men advarer mot å undervurdere kompleksiteten.

Kommunikasjonssjef Kjartan Mæstad peker på at Norge allerede er et globalt sentrum for oppdrett – og at veien mot mer kortreiste råvarer må gå i takt med dokumentert behov og økonomisk bærekraft.

Han understreker at selv råvarer med lavt klimaavtrykk ikke automatisk gir bærekraftig fôr.

– Vi er klar over at dette haster, men konsekvensene på å bruke mye tid og ressurser på å produsere nye fôrråvarer som ikke egner seg i fôr ville vært katastrofalt. Vi må prioritere å utvikle råvarene vi faktisk trenger, ikke råvarer med begrenset næringsverdi, sier han.

Mæstad mener bærekraften i blå sektor allerede har blitt bedre med dagens råvarer, og at nye initiativ må bygge videre på dette.

Global konkurranseevne
Cargill støtter de foreslåtte tiltakene, men understreker behovet for realisme.

– Vi støtter dette initiativet. Det er langt fra enkelt og det er viktig å være realistisk i prioriteringene og ta inn de faktiske behovene for fôrindustrien. Vi konkurrerer på et globalt marked, og det er viktig å ivareta konkurranseevnen til den norske oppdrettsnæringen, sier Mæstad.

Han viser til at alle norske fôrprodusenter allerede er kvalifisert etter ASC’s fôrstandard, og advarer mot overlapp og dobbeltarbeid.

Les også: Norskandelen i laksefôret skal opp: – Marint restråstoff har et stort potensial

Bakere, ikke bønder
– Vi er bakere, ikke bonder, som konkurrenten vår Skretting tidligere har sagt. Vi mikser og lager fôr av ingrediensene, det er ikke vi som produserer dem. Det er viktig at industribygging skjer i takt med dokumentert etterspørsel og økonomisk bærekraft, sier Mæstad.

Han mener det er mer viktig å gjøre dette riktig enn å gjøre det fort.

– Hvis ikke råvaren klarer å konkurrere med det som brukes i dag på næringsinnhold, så kan du ende opp med en råvare som har en lavere fôrfaktor, koster mer og til syvende og sist er mindre bærekraftig. Det å skape en bærekraftig og kortreist råvareproduksjon er komplisert, sier han.

Mæstad understreker at Cargill ser seg selv som en viktig aktør i arbeidet fremover.

– Vi er for tiltakene, og ser at vi kan spille en viktig rolle her, sier han.