Søker om Norges største FoU-tillatelse i Fredrikstad

Nyheter
2205

Dersom selskapet får denne søknaden innvilget, vil det være den største FoU-konsesjonen som er gitt til nå. Centre of aquaculture competence og Sintef fiskeri og havbruk har i dag de største tillatelsene. Begge selskap har 2.340 tonn. Andre selskap har samlet enkelttillatelser som summerer seg til samme nivå.

For et par uker siden sendte Fredrikstad Seafood søknaden til Fiskeridirektoratet. Selskapet ønsker seg en FoU-tillatelse som gir selskapet rett til å produsere inntil 3.600 tonn laks i året i 10 år. FoU-tillatelsen baserer seg på brakkvann fra nedre Glomma (Øra-området), i Fredrikstad Innovasjonspark. FoU-arbeidet er knyttet til oppdrett på land.

Erik Heim (47) fronter prosjektet. Med seg har han blant annet industridesigneren Bård Eker, som er medeier i selskapet som produserer superbilen Koenigsegg og eier båtselskapet Hydrolift. Orkla Eiendom er med via Fredrikstad Innovasjonspark. Brasilianskeide Denofa har også en andel. Erik Heim opplyser til iLaks at flere eiendomsaktører i Nedre Glomma-regionen også er med på laget.

Bård Eker, som er medeier i selskapet som lager denne bilen, er investor i Fredrikstad Seafood. Foto: KOEINGSEGG

Heim sier til iLaks at han ikke vil fortelle pressen nå hvor mye det vil koste å bygge opp et landbasert oppdrettsanlegg som kan produsere 3.600 tonn rundfisk i året. Han vil heller ikke opplyse hvor stor egenkapital selskapet vil trenge.

Han peker imidlertid på at landbasert oppdrett er noe som kan gjøres flere steder i verden, ikke bare i Norge.

-Norge er verdensledende på mange områder når det gjelder oppdrett, men ikke oppdrett på land. Selv ser jeg på diverse andre prosjekt, blant annet knyttet til flatfisk og ørret, sier Heim til iLaks.

NOEN SOM HAR FÅTT FOU-TILLATELSER:

[table id=14 /]

Heim er også sentral i etableringen av Nautilus Næringspark ved Fredrikstad. Dette er et prosjekt  til flere hundre millioner kroner, som blant annet inbefatter et hotel.  Anlegget skal bli Nordens største, og skal inneholde marine biotoper og dyr fra hele verden. I tillegg planlegges det vannsportaktiviteter som dykking og snorkling i parken.

Fredrikstad Seafood er ikke det eneste selskapet som ønsker å forske på ny teknologi innen lakseoppdrett. De siste årene har det vært stor interesse for å skaffe seg FoU-tillatelser. Fiskeridirektoratet har i alt gitt 48 tillatelser på til sammen drøyt 30.000 tonn. Tillatelsene har ulik løpetid. De første ble gitt tidlig på 1970-tallet og ble i hovedsak brukt til å utvikle stamfisken som dagens lakseoppdrett bygger på.

De senere årene er det igangsatt en rekke teknologiprosjekter.

For tiden pågår det ett prosjekt som omhandler avl/genetikk. Fem tillatelser gjelder fiskehelse. Disse er til sammen på 3120,5 tonn. Åtte tillatelser gjelder ulik forskning på fôr. Til sammen er disse tillatelsene på 6960 tonn. 14 tillatelser er utstedt til ulike forskningsinstitusjoner. Den minste er på ett tonn. Den største er på 2.340 tonn. Seks tillatelser er gitt til forskning på steril laks. Til sammen er disse på 4.285 tonn. 11 tillatelser er gitt til teknologiforskning. Til sammen er disse på 7.785 tonn. To tillatelser, hver på 780 tonn, er gitt til økologi og velferd.

[map]