I dag la Nordic Mining frem en rapport med tilleggsundersøkelser der de hevder at et sjødeponi i Førdefjorden ikke vil påvirke livet i fjorden. Tilleggsundersøkelsene kommer etter at behandlingen er blitt delt i to mellom kommunal- og moderniseringsdepartementet og miljødirektoratet.
Ingen overraskelse
– Dette er et typisk eksempel på en rapport kjøpt og betalt. Når Nordic Mining setter i gang tilleggsundersøkelser er det ingen overraskelse at resultatet blir slik de ønsker. Når de sier at deponeringen kun vil påvirke bunndyrene har de ikke forstått begrepet økosystem. Fisken vil ikke etablere seg hvis bunnlivet ødelegges, sier Tina Andersen Vågenes, sentralstyremedlem i Natur og Ungdom, til iLaks.
– Havforskningsinstituttet er helt klare på konsekvensene et sjødeponi vil ha i Førdefjorden. Hvis livet på bunnen påvirkes vil hele økosystemet også endres. Det er på ingen måte en miljømessig forsvarlig løsning å dumpe 250 millioner tonn gruveavfall i en nasjonal laksefjord. Nå må kommunalministeren lytte til kritikken, og si nei til reguleringsplanen, sier Andersen Vågenes.
Nordic Minings administrerende direktør Ivar S. Fossum er ikke enig i påstanden om at rapporten er kjøpt og betalt.
Finansieres av tiltakshaver
– Alle sånne utredninger i Norge må finansieres av de som er tiltakshavere. Noen mener staten skal beatle for slike, men sånn er det ikke. Det er ofte svært kostbart uansett om en skal bygge veier, broer eller anlegg i Norge, sier han.
Lovverket er likevel innrettet slik at det kan bli spørsmål tilknyttet integriteten til de som utfører undersøkelsene.
Integritet i fokus
– Loven er slik at det er den som skal bygge må finansiere utredningen. Men det er ikke slik at det er tiltakshaver som bestemmer hva som skal utredes. Det er et ganske sinnrikt system for hvordan slike oppgaver skal håndteres. Men vi har ganske god historikk i Norge for integriteten for disse organsasjonene som utøver dette. Mange av dem er statlige og satt til hva vi skal få å bruke landet vårt til, påpeker Fossum overfor iLaks.
– Det er to hovedinstitusjoner som har vært engasjert her. Det er DNVGL og Sintef i Trondheim, men også andre. Til sammen 12-15 kunnskapsmiljøer har vært med å utrede dette prosjektet. Disse undersøkelense vi blir pålagt blir spesifisert veldig nøye av Klima- og miljøverndepartementet, understreker han.