Varm sommer endrer parasittforekomst i ferskvann

Nyheter
1959

Biologer har spådd at endret klima vil gi oss nye utfordringer særlig med parasitter. Det ser ut å stemme, for den varme sommeren 2014 falt sammen med at parasitten Ichthyoboda necator (costia) ga mer problemer enn ellers på lakseyngel, skriver fiskehelseselskapet Fomas på sine hjemmesider.

I tillegg har den encellede parasitten Ichthyophtirius multifiliis, som gir hvitprikksyke, også dukket opp i settefiskanlegg på Vestlandet.
Hvitprikksyke er en velkjent ferskvannsparasitt i mange land der temperaturen periodevis kan bli høg. Parasitten er flere ganger påvist i norske kultiveringsanlegg på Østlandet, men har hittil ikke gitt problemer på Vestlandet.

Forskere i andre land vurderer parasitten som en vesentlig utfordring i ferskvannsoppdrett gjennom varme sommer måneder.

Hvitprikksyken ses som små knuter på hud og gjeller. Det kan være en eller flere parasitter i hver knute. Parasitten har en karakteristisk, hesteskoformet kjerne som kan ses ved direkte mikroskopi. Parasitten har en syklus som omfatter både fiskens hud og et svermestadium i
vannet. Vanntemperatur avgjør hvor raskt syklus går, men 7-10 dager er vanlig lengde på en fullstendig livssyklus.

Parasitten skader yngel og liten fisk mest og den er vanligvis et problem ved høge vanntemperaturer. Fisken opparbeider immunitet mot parasitten, slik at symptomene vil mildne en stund etter infeksjon, skriver Fomas.

Symptomer er urolig adferd, slimete og irritert hud og små, hvite prikker. Ved kraftige angrep, blir fisken apatisk og bleik.

Fisken kan behandles med bad som ved andre ektoparasitter, men behandlingen må gjentas da en del utviklingsstadier ikke påvirkes. Økt vanngjennomstrømming vil vaske ut mer av svermestadiene.

Parasitten er svært vanlig på akvariefisk som behandles med malakittgrønt eller vann som er varmet til 32 grader C. Slik behandling er ikke aktuell for oppdrettsfisk, heter det videre.