Børsemaker Alf Holmaas Helland har utviklet en prototype som kan avlive makrellstørje raskt og humant – og som kan bli et nytt verktøy for oppdrettsnæringen.
Makrellstørje på flere hundre kilo som trenger inn i laksemerder er et problem langs norskekysten på høsten. For å fjerne dem må oppdretterne i dag trekke opp nota delvis, noe som stresser laksen og kan føre til at den slutter å spise.
Nå kan en ny undervannsdrone bli løsningen.
– Dette konseptet er noe vi har tenkt på lenge, og helt siden januar har planen vært at denne dronen etter hvert også kan bli brukt i laksemerder, sier børsemaker Alf Holmaas Helland til iLaks.

Fotograf: Erlend Astad Lorentzen / Havforskningsinstituttet
Lett å rykke ut
Helland forteller at det i fjor var rundt syv tilfeller der makrellstørje tok seg inn i oppdrettsanlegg. Han mener dronen kan gjøre fjerningen av kjempene både tryggere og mer effektiv.
– Det er lett utstyr, hele dronen får plass i en ryggsekk, noe som gjør det lett å rykke ut på slike hendelser. Så senker man dronen ned i merden, finner fisken, skyter den og så fjerner den, sier han til iLaks.
Arbeidstilsynet er skeptisk til å sende dykkere inn i merder med makrellstørje på 200 til 400 kilo, og ser på det som en risikosituasjon, mener Helland.
– Jeg tror dette kan bli en vinn-vinn-situasjon, både for oppdretterne og arbeidstilsynet.
Presisjonsavliving
I en pressemelding fra Havforskningsinstituttet (HI) forklarer Helland at dronen er utstyrt med lasersikte og harpun.
På harpunen sitter et stridshode som avfyrer et prosjektil inn i hjernen på fisken for øyeblikkelig død – på samme måte som en boltepistol brukes på slakterier. Målet er å unngå melkesyre i musklene og bevare kjøttkvaliteten.
– Det er ikke bare-bare å avlive en makrellstørje på 400 kilo, i hvert fall ikke om du skal bevare kjøttkvaliteten. Her kommer spesialdronen inn i bildet, sa Helland til HI.

Fotograf: Erlend Astad Lorentzen / Havforskningsinstituttet
Skal testes i september
Foreløpig er dronen på forsknings- og produktutviklingsstadiet. Helland understreker til iLaks at det gjenstår å teste avliving av levende makrellstørje.
– En ting er å skyte på et fast mål under vann, men det er noe helt annet å skyte på en levende makrellstørje som beveger seg i tre til fire knop. Men testingen er rett rundt hjørnet, trolig i slutten av september, sier han.
HI planlegger å bruke dronen i sitt levendelagringsprosjekt, der makrellstørje fanges levende og taues til land i spesialmerder. Nytt i år er at fisken skal overføres til en mer permanent oppsamlingsmerd ved land hos Firda Seafood på Byrknesøy.
– Vi topper virkelig laget i år, og er glade for å ha med oss børsemaker Alf. Han har en fantastisk energi og fagkunnskap, sa prosjektleder Manu Sistiaga ved HI i pressemeldingen.
Etter avliving vil forskerne ta prøver av kjøtt og blod før fisken slaktes og selges.