Isfjord Norway vokser videre på Orkanger: – Vi har hatt en eventyrlig reise

Nyheter
0

På få år har Isfjord Norway blitt en stor foredler av laks og ørret. I dag produserer de 16.000 tonn i året, og kommersiell direktør Lars Krogh beskriver veksten som «eventyrlig».

Det durer jevnt i produksjonshallen på Orkanger. Temperaturen ligger på 12 grader, og lukten av fisk henger i luften.

– I grove trekk kjører vi én bil per linje hvert skift, sier Krogh, mens han peker utover produksjonslinjene som går gjennom det moderne anlegget.

Store vinduer gir godt lys til de ansatte som jobber langs linjene. Det mest støyende utstyret er plassert i andre etasje – slik slipper de ansatte å bruke hørselsvern.

– Det er veldig godt å slippe å gå med hørselsvern en hel dag, sier Krogh.

Da iLaks besøkte anlegget var det laks som ble produsert. Her blir hodet kappet av, før fisken går videre på produksjonslinjen. Foto: Mats Mørk

Rammet av tragedie
Isfjord Norway ble etablert i Trondheim i 2006 av Krogh og hans kompanjong Dag Lund, og i 2019 åpnet den nye fabrikken på Orkanger. Da anlegget ble prosjektert, var planen å sysselsette hundre personer. I dag teller staben 287 ansatte.

– Det har vært en eventyrlig reise, sier Krogh.

I mars ble selskapet rammet av en tragedie, da medgründer Lund gikk brått bort i en ulykke.

– Fra lørdag til mandag endret alt seg. Han hadde fingrene i mye, både salg og innkjøp. Det har vært en veldig tøff periode, forteller Krogh.

Lars Krogh etablerte Isfjord Norway i 2006 sammen med Dag Lund. FOTO: Arkivbilde / Orkdal kommune

Les også: Til minne om Dag Lund

Mye produksjonsfisk
I løpet av et år håndterer fabrikken rundt 16.000 tonn laks og ørret. Produksjonen ligger på 350 til 450 tonn i uka, og volumet øker.

Etter at fisken som ankommer anlegget er partert, blir hver filet inspisert for sår og andre feil av erfarne ansatte. Deretter blir det gjort en vurdering for hvordan hver enkelt filet kan best anvendes.

– Vi tar imot fisk fra hele kysten, fra Stavanger til Hammerfest. Mellom 60 og 80 prosent er produksjonsfisk. Da gjelder det å bruke tid på å fjerne feilene, og sikre at hver filet får maksimal anvendelse. Kundene våre er veldig fornøyd, sier Krogh.

– Målsettingen er at 70 prosent skal gå rett gjennom fabrikken, og at så lite som mulig må tas ut og sorteres, fortsetter han.

Alle filetene blir nøye inspisert for feil og mangler. Foto: Mats Mørk

Frosset til minus fire grader på 75 minutter
I enden av linjen blir ferdig filetert fisk lagt over på kasser. Den fisken som skal fryses blir sendt inn i fabrikkens platefryser. Fryseren har 30 tre meter brede og fem meter lange plater, og på hver av dem lastes 48 kasser – en hel pall.

– Vi pumper inn CO2 mellom platene, og i løpet av en time og et kvarter er fisken frosset til minus fire grader. Det gir en fantastisk kvalitet, bedre enn tradisjonelle frysetunneler. Du får mindre drypptap og lavere energibruk, sier Krogh.

Halvparten av produksjonen går til dagligvaresektoren, resten til storkjøkken og grossister. Rundt 70 prosent selges i Norge og Sverige, men eksportandelen vokser raskt.

– Vi har hatt et fokus i alle år på markeder som er relativ nærme hjemme, det er litt tryggere rent risikomessig. Men de resterende 30 er de som vokser mest nå. Mye av det består av EU, men også litt Japan, Korea og USA, via eksportører, sier Ifjord-grunnleggeren.

Heisen til platefryseren blir lastet med fiskekasser. Selve fryseren er installert i andre etasje. Foto: Mats Mørk

Omsatte for over én milliard
For Krogh er Orkanger en optimal lokalisering.

– Vi har tilgang fra Hitra og Frøya rett borte i bakken her, og en naturlig kjørerute over Saltfjellet. I tillegg har vi Orkland havn i nærheten, sier han.

Isfjord Norway er i dag en betydelig leverandør av foredlet laks og ørret til både hjemmemarkedet og eksportmarkedene. Og ifølge Krogh stopper ikke veksten her:

– Det er veldig mye fisk i sjøen, og vi bygger opp buffer for høsten. Etterspørselen pleier å ta seg opp fra november og utover. Vi er rigget for å ta unna.

I 2024 omsatte selskapet for 1,16 milliarder kroner, en økning på 30 millioner fra året før.

Ifølge årsrapporten produserte Isfjord 1.000 tonn mer enn året før, og økte gjennomsnittlig salgspris på ferdigvarene med 1,2 prosent.

Les også: Isfjord Norway økte produksjonen og utsalgsprisene. Men lønnsomheten falt

Anlegget er strategisk plassert på Orkanger, rundt 40 kilometer fra Trondheim. Foto: Mats Mørk